‘Your history is often part of your dream’

FoodShow up, be seen, live brave’. Met deze woorden omschrijft Loekie Cornelissen-Mooijman, één van de trainingsleiders, treffend de gedachte achter het empowermenttraject ‘Ondernemen in je Eigen Toekomst’. Deze methodiek is opgezet door Bright Omansa Richards om jongeren van 15-25 jaar in asielzoekerscentra op weg te helpen naar sociale participatie en economische zelfredzaamheid. De jongeren krijgen trainingen en worden verbonden aan coaches, maatjes en elders. In Amersfoort wordt deze methodiek voor het eerst toegepast op een gezinslocatie. Een verslag van hoe een training voor jonge moeders in zijn werk gaat.

De training vindt plaats in een klaslokaal van azc Amersfoort. Eén voor één druppelen de vrouwen binnen met hun kinderen, die vrolijk beginnen te kleuren op het whiteboard of spelen met meegebrachte stickers. Wanneer de geregelde oppas arriveert, start Loekie de training. Zij wordt ondersteund door Willeke Colenbrander, trajectleider Amersfoort. Op het bord is de planning weergegeven: de training begint met een huiswerkbespreking, waarna verder wordt gegaan met de sleutelwoorden van vandaag: ‘kracht’ en ‘toekomstbeeld’. De bijeenkomst eindigt met een nieuwe opdracht.

Tijdens de voorstelronde noemen de vrouwen hun naam en leeftijd en vertellen zij over de betekenis achter hun naam. Een leuke manier om meer over ieders achtergrond te weten te komen! Loekie en Willeke brengen het nieuws van de afgelopen week. Eén van de moeders blijkt onverwacht door te mogen gaan met haar opleiding; een ontwikkeling waar haar coach en maatje een directe invloed op hebben gehad. Het blijkt meteen hoe groot de rol kan zijn van de vrijwilligers.

Het huiswerk wordt besproken, dat bestond uit het opschrijven van persoonlijke verhalen en het zoeken naar mogelijke werklocaties. Sommige vrouwen geven aan het lastig te hebben gevonden om te graven in hun verleden. De trainingsleiders leggen uit dat het absoluut niet de bedoeling is om onprettige ervaringen op te roepen, maar dat het vooral loont om over je persoonlijke geschiedenis te kunnen vertellen. Want, zo stelt Loekie: ‘Your history is often part of your dream. Alleen als je je verhalen, dromen en kwaliteiten kan uitspreken, gaan harten én netwerken open.’ Hierbij is leren vragen een belangrijke tool om doelen te bereiken. Eén van de vrouwen presenteert op een indrukwekkende manier haar persoonlijke verhaal aan de groep.

Loekie vraagt aan de jonge moeders wanneer zij de meeste kracht voelen. De antwoorden variëren van ‘wanneer ik wakker word en het gevoel heb dat ik de hele wereld aan kan’ tot ‘als ik voor mijn kind zorg’. De opdracht volgt om een prettige plek in de ruimte op te zoeken, om vervolgens naar een plek te gaan die het minst fijn voelt. Wat gebeurt er in je lichaam? Span je je spieren aan of gaat je hartslag omhoog? En wat gebeurt er wanneer je terug bent op de fijne plek? Voel je je krachtig? En op wat voor manier voel je dat?

Het spel dient als interessante brug naar het huiswerk voor de volgende bijeenkomst. De vrouwen krijgen de opdracht om, met behulp van hun coach en maatje, een collage te maken waarin hun toekomstbeeld en hun kracht visueel naar voren komt. Uit een grote stapel tijdschriften worden afbeeldingen geknipt en op grote vellen geplakt. Zo wordt de vrouwen geleerd om niet alleen met woorden, maar ook met beelden te laten zien wat zij willen en waar zij voor staan: om te ondernemen in hun eigen toekomst.

Benieuwd geworden naar de rol van maatje, coach of elder? New Dutch Connections zoekt nog vrijwilligers voor de locaties Amersfoort en Utrecht! Kijk hier voor meer informatie.