Vrienden geworven voor onze jongeren in Deventer, Oude Pekela en Drachten!

Door Nadine Bergmann – stagiaire Evenementenplanning

Op 21, 26 en 27 mei vonden de Friendraising-evenementen plaats in Deventer, Oude Pekela en Drachten. Tijdens deze avond maakten bezoekers kennis met jonge asielzoekers uit het traject Ondernemen in je Eigen Toekomst en met de stichting achter dit empowermenttraject, New Dutch Connections.

Rond zes uur á half zeven werden de eerste bezoekers welkom geheten op de diverse locaties. Na de ontvangst namen bezoekers plaats bij de jongeren in een gezellige huiskamersetting met kleine krukjes en tafeltjes, om onder het genot van een kopje koffie of thee en verschillende (zelfgemaakte) hapjes in gesprek te gaan met de jongeren.

Na deze kennismaking werd de avond in Deventer vervolgd met een aantal aangrijpende optredens van de jongeren. Zo gaf één van de jongeren een zeer ontroerende speech over hoe zijn ervaringen uit het verleden hem motiveren om hartchirurg te worden en vertelde een ander een indrukwekkend verhaal over respect hebben voor je moeder. De bezoekers waren duidelijk bewogen door de persoonlijke verhalen van de jongeren en elk optreden werd dan ook met een daverend applaus beëindigd.

In Oude Pekela werden de toeschouwers toegesproken door onder andere Hanneke Leeuwenhoek, manager bijzondere opvang van het COA. “Voor de jongeren in het AZC maken wij sinds het voorjaar van 2013 gebruik van New Dutch Connections. Zij geven de jongeren training en proberen hen de eerste stappen te laten maken om hun dromen te verwezenlijken. Ik heb gezien en ervaren dat de jongeren hier heel veel aan hebben en winnen aan zelfvertrouwen en energie en dat ze beter zicht krijgen op hun eigen mogelijkheden, ondanks de situatie waar zij in zitten. Om dit goed gestalte te kunnen geven hebben wij enthousiaste mensen uit de omgeving nodig waar de jongeren ervaring op kunnen doen. Naar mijn mening is dat iets waar zowel de jongere als degene die zo’n mogelijkheid schept veel van kan leren. Het adagium “onbekend maakt onbemind” klopt mijns inziens wel. Als je elkaar leert kennen, leer je elkaar over het algemeen ook waarderen.”

Ook in Drachten werden mooie optredens verzorgd. Zo bracht een vluchtelingjongere een lied ten gehore en las een ander een speech voor.

Op alle drie de locaties werd na de optredens en de gesprekken in huiskamersetting, de theatervoorstelling As I Left My Father’s House gespeeld. De bezoekers werden in een verkorte versie van de voorstelling meegenomen langs verschillende indrukwekkende verhalen van vluchtelingen. Een mooie afsluiting van een avond met bijzondere ontmoetingen en aangrijpende optredens. Vanuit de bezoekers kwamen er vele positieve reacties op de Friendraising en we hopen hen en ook nieuwe gezichten terug te zien bij de Talentenmarkt!

Friendraising en Ondernemen in je Eigen Toekomst

De Friendraising is het tweede evenement van het empowermenttraject Ondernemen in je Eigen Toekomst. Een aantal weken geleden heeft de Filmpremière van Toekomstdromen plaatsgevonden, waarbij filmpjes over de toekomstdroom van de jongeren zijn vertoond aan betrokkenen. Na de friendraising  volgt per regio een manifestatie waarbij de jongeren op een talentenmarkt zichzelf presenteren. Doel van de evenementen is de jongeren in contact te brengen met Nederlanders en hen zichzelf en hun ontwikkelde talenten te laten presenteren. Daarnaast is New Dutch Connections bezig met het opbouwen van een netwerk in de diverse regio’s waar wij werkzaam zijn, dat ons kan ondersteunen in het vinden van zinvolle dagbesteding voor de jongeren.

De Talentenmarkten vinden plaats in Arnhem (20 juni), Drachten (24 juni), Groningen (25 juni) en Deventer (26 juni). Houd onze websites in de gaten voor meer informatie over exacte tijd en locatie van deze evenementen!

Tijdens de Friendraisings werd er gecollecteerd bij de uitgang. Hierbij de opbrengst van deze collectes:
Deventer: 175,80 euro
Oude Pekela: 72,45 euro
Drachten: 27,20 euro
We danken u hartelijk voor uw bijdrage!

Twee dagbladen gaven aandacht aan de Friendraising! Lees hier het artikel in het Dagblad van het Noorden en in de Leeuwarder Courant.

Bekijk de foto’s op Facebook