‘Het mooie was: iedereen die ik vroeg, ging op de zeepkist staan.’ Chantal van Riel, supercoach en presentatiecoach/trainer voor haar bedrijf ‘Puur Presenteren’, oefende alvast met de jongeren voor hun presentaties op de Talentenmarkt. Met de traditionele zeepkist!
Tekst: Doenja Abel
Foto’s: Jaap Hentenaar
‘Het enige verschil tussen jou en mij is dat officiële papiertje. Met dat papiertje heb jij het recht om te stemmen. Ik heb dat recht niet, maar hoe dan ook: ik heb wel een stem. En die stem kan ik gebruiken om mijn verhaal te vertellen en anderen te helpen.’
Wat wilde jij overbrengen in deze training over presenteren?
Wat ik vooral duidelijk wilde maken aan de jongeren is dat als je verhalen deelt en jezelf zichtbaar maakt, je dan in verbinding komt met anderen. Dan gebeurt er wat. Ik vertelde de jongeren het verhaal dat ik enkele jaren geleden de kans kreeg om iemand te coachen voor zijn TED-talk: een vluchteling, net als de jongeren en net als Bright. Gevlucht uit Somalië was hij alweer twaalf jaar in Nederland, maar nog steeds illegaal. Hij vertelde mij: ‘Het enige verschil tussen jou en mij is dat officiële papiertje. Met dat papiertje heb jij het recht om te stemmen. Ik heb dat recht niet, maar hoe dan ook: ik heb wel een stem. En die stem kan ik gebruiken om mijn verhaal te vertellen en anderen te helpen.’ Dat is hij gaan doen en al gauw kwam hij met zijn verhalen steeds meer onder de aandacht. Uiteindelijk is hij zelfs uitgenodigd om in de Tweede Kamer te komen spreken, en dat zonder paspoort!
Het delen van zijn verhalen heeft hem dus van alles opgeleverd. Het mooie is dat mensen hem nu niet meer alleen zien als vluchteling, maar ook als mensenrechtenactivist. En als mens. Hierdoor realiseerde ik me dat iedereen allerlei verhalen met zich meedraagt die maken wie je bent. Als je die verhalen niet in je houdt, maar gaat delen, dan worden ze pas krachtig. Een jongere zei daarop tegen mij: ‘Maar ik wil niet vertellen over mijzelf als vluchteling, ik wil vertellen over wat ik allemaal kan.’ En dat is ook precies de bedoeling! Jij bepaalt zelf welk verhaal je vertelt en wat je deelt met een ander.
Op welke manier heb je de jongeren uitgedaagd om hun verhaal te oefenen?
Ik heb een zeepkist meegenomen! Dat idee kenden de meeste jongeren nog niet, dus ik heb ze het voorbeeld van Hyde Park gegeven. Iedereen die iets wil verkondigen mag op de zeepkist staan en voorbijgangers kunnen er dan zelf voor kiezen om te blijven luisteren of door te lopen. Voor ons was de regel: wie op de zeepkist staat is sowieso al een held en wie in het publiek staat is een helper. Iedereen mocht er op staan om te vertellen wat hun droom is en waarmee ze geholpen zouden zijn.
Spannend! En hoe reageerden de jongeren daarop?
Het mooie was: iedereen die ik vroeg, ging ook echt op die zeepkist staan, ook al was het spannend. Dat kenmerkt wel dat ze heel graag willen leren. Je ziet dan ook dat het echt een groep is, want ze moedigen elkaar aan en geven elkaar complimenten.
We hebben het ook gehad over het voelen van spanning. Het blijft altijd spannend, maar zodra je vanuit jezelf spreekt wordt het al een stuk gemakkelijker. Zodra je je eigen stem laat spreken.
Sommige jongeren – bijvoorbeeld de dansers, acteurs en rappers uit de groep – vinden het heel leuk om voor groepen te staan, maar het overgrote deel vindt het eng om meer van zichzelf te laten zien. Ik hoop dat ze nu in ieder geval beseffen dat spanning oké is, dat ze zichzelf mogen zijn en geen rol hoeven te spelen. ‘Geen robot’, zoals één van de jongeren herkende.
Ik hoop dat de jongeren enthousiast zijn geworden, weten dat het goed is om om hulp te vragen en vooral lekker gaan oefenen. En uiteindelijk moeten ze vooral hun enthousiasme, passie en drive laten zien. Want daar gaat het om: om wat je voelt als iemand spreekt, eigenlijk niet eens zoveel om de woorden. Als je door iemand geraakt wordt, dan ben je bereid om iemand te helpen.
Hoe heb je ze verder nog voorbereid op de Talentenmarkt?
Op de Talentenmarkt gaan de jongeren zichzelf live presenteren in een minuut. Storyboards en het maken van een filmpje heeft ze al een stuk op weg geholpen. Tijdens de training is er ook aandacht besteed aan de eerste indruk. Op de Talentenmarkt komt er een groot netwerk aan mensen en het gaat er om dat je in contact komt met die mensen. Die eerste indruk is essentieel. Dus we zijn aan de slag gegaan met een stevige handdruk. Want in onze cultuur staat een stevige handdruk voor een stevige persoonlijkheid, en dat wil je overbrengen. Het is een hele simpele oefening, maar net als het maken van oogcontact helpt het om verbinding te maken.
Waarom moeten ondernemers, bedrijven en organisaties naar de Talentenmarkt komen?
De Talentenmarkt staat voor verbinden. Ik denk dat het belangrijk is voor de jongeren om te weten dat ze op die Talentenmarkt een stap verder geholpen kunnen worden. Voor bedrijven en andere mensen is het goed om te weten: je komt er niet alleen om te helpen, maar ook om zelf iets te halen.
Er valt genoeg te halen namelijk! Onder die jongeren is er zoveel drive, zoveel wil om dingen te doen. Je kunt ergens goed in zijn, maar als je geen actie onderneemt kom je niet ver. Deze jongeren zijn juist heel eager to learn. Ze hebben verschillende talenten die er nu pas uitkomen, omdat ze nu de kans krijgen om die talenten te laten zien. Nu kunnen ze echt laten zien wat ze in zich hebben, en dat mag gezien én gehoord worden.
De Talentenmarkt van de ToekomstAcademie is donderdag 31 maart van 19.30 tot 22.00 uur in het ZIMIHC theater Stefanus aan de Braziliëdreef 2 in Utrecht. Aanmelden kan via utrecht@newdutchconnections.nl. Meer informatie vindt u op www.newdutchconnections.nl.