Van vluchteling naar maatje

Eén van onze maatjes uit Groningen: Kokulan Selvakumar, is zelf vluchteling uit Sri Lanka. Hij doet de opleiding sport, gezondheid en management aan de Hanze Hogeschool in Groningen. Hij vertelde zijn studieloopbaanbegeleider over de projecten van de ToekomstAcademie. Deze was zo enthousiast, dat hij een interview heeft geregeld.

Kokulan vertelt hoe hij zijn eigen ervaringen meeneemt in de reis van het maatjesschap. Hoop op een nieuw begin. Jaarlijks komen er duizenden vluchtelingen ons land binnen…. Maar wat gebeurt er met hen? Waar gaan ze heen? Wat doen ze? En misschien wel het belangrijkste: hoe pakken ze hun leven weer op in een heel nieuwe en andere samenleving waarin de normen en waarden vaak erg verschillen met wat zij gewend waren? New Dutch Connections inspireert en motiveert vluchtelingen om opnieuw in zichzelf te gaan geloven en anderen te betrekken bij het realiseren van hun toekomstdromen.

KokulanWe vroegen Kokulan Selvakumar naar zijn verhaal:

Twintig jaar geleden ben ik samen met mijn ouders en zus naar Nederland gevlucht uit Sri Lanka. Als klein jongetje van 5 rende ik al rond in het AZC (asielzoekerscentrum) met een bal in mijn hand. Mijn passie en liefde voor voetbal was erg groot. Door onze leefomstandigheden en het keer op keer verhuizen naar andere azc’s en later tijdelijke kraakpanden, werd het voor mij lastig om mij telkens weer opnieuw aan te sluiten bij een voetbalvereniging.

Verblijfsvergunning
Mijn ouders, zus en ik woonden 13 jaar in grote onzekerheid en angst in Nederland. Al die tijd was het niet zeker of we wel of niet mochten blijven. Toen ik 15 was, kwam eindelijk het bericht waar we zolang op zaten te wachten: we kregen een verblijfsvergunning. Dit was een grote opluchting, want eindelijk kwam er zekerheid in mijn leven. Een aantal jaren later realiseerde ik mij pas dat ik in mijn jeugd niet heb kunnen doen waar mijn passie lag, namelijk sport. Iets waar denk ik alle kinderen in
Nederland recht op hebben.

Vrijwilliger
Een paar maanden geleden werd ik benaderd door een kennis die me vertelde over New Dutch Connections. Na de eerste informatieavond besloot ik mij direct in te zetten als vrijwilliger voor New Dutch Connections. Ik wil graag andere vluchtelingen die naar Nederland komen, helpen hun dromen waar te maken. Maar het allerbelangrijkste nog hen thuis laten voelen in deze maatschappij.

Dichter bij elkaar
Toen ik nog in het AZC woonde, was de scheiding tussen vluchtelingen en de Nederlandse burgers groot, misschien is dat nu nog steeds wel zo. New Dutch Connections probeert beiden dichter bij elkaar te brengen zodat de vluchtelingen het beste uit henzelf kunnen halen en hierdoor hun steentje kunnen bijdragen aan de Nederlandse maatschappij. Daar sta ik helemaal achter!