Van filmlocatie naar stageplek

Filmklapper-groot-2

Als je als jonge asielzoeker een filmlocatie zoekt om je toekomstdroom op te nemen en je vervolgens een stage wordt aangeboden, kun je wel stellen dat een deel van je droom al is uitgekomen. Dit overkwam één van de jonge deelnemers van het empowermenttraject ‘Ondernemen in je Eigen Toekomst’ vorige week in Burgum. Tijdens de filmdag worden de jongeren geportretteerd op de locatie van hun droomberoep. De opnames krijgen de jongeren in eigen beheer. Zij kunnen die gebruiken om bijvoorbeeld actief stages of leerplekken te zoeken en zo te laten zien wie zij zijn. In Noord-Oost Friesland werden twee meisjes en twee jongens die deelnemen aan het traject gefilmd op vier uiteenlopende locaties. Wij nemen jullie mee in het verloop van deze leuke dag!

Eén van de meisjes wilt het liefst hotelmanager worden. Waar kun je dan beter je ‘elevator pitch’ in de vorm van een film opnemen, dan in het WTC Hotel? Tijdens de opnames werd zij rondgeleid door een medewerker van het hotel en kreeg zij tips en tricks over hospitality management. Haar werd door de medewerkers aangeraden om vroeg te solliciteren op een stage binnen hun bedrijf, om een voorsprong te hebben op de andere studenten. En als bonus mocht onze jongere zelfs een kijkje nemen in de mooiste kamer van het hotel; de bruidssuite. Een andere deelneemster van het traject wilt heel graag danseres worden. Er werd een perfecte match voor haar gevonden; zij mocht haar film opnemen in Dance Company 058 van Meysam Zeynalabedin. Een bekende naam? Dat zou goed kunnen! Meysam, zelf een voormalig vluchteling uit Iran, heeft in Nederland deelgenomen aan het programma Everybody Dance Now. Momenteel geeft hij leiding aan drie verschillende dansscholen. De aangeleerde choreografie werd gefilmd, en onze deelneemster werd van harte uitgenodigd nog eens haar dance skills te tonen op de dansschool.

FBheader_overons

Eén van de jongens die werd gefilmd, heeft de wens om dokter te worden. Zijn leermeester is werkzaam in Ziekenhuis de Tjongerschans. Een uitgelezen kans om op deze locatie te mogen filmen! Na een korte rondleiding over de verschillende afdelingen werden de opnames afgetrapt in de behandelkamer. Uitgerust met doktersjas en stethoscoop bleek de rol van dokter in opleiding onze jongere goed te passen. Meng-Li, maatje van het project in Burgum, speelde zijn patiënt. De eerste zenuwen verdwenen al gauw. ‘Een heel leuke ervaring!’, zo stelde hij aan het einde van de opnames.

Een andere jongen uit het traject wilt ook graag de richting van gezondheid op, maar dan op een andere manier. Als sportinstructeur wilt hij aan de slag met het motiveren van mensen om te bewegen. Het Bewegingscentrum Reset had de mogelijkheid geboden om bij hen op locatie te filmen. Terwijl de jongere een outfit van het bedrijf werd aangemeten, werd er overlegd over het plan van aanpak voor de opnames. Er werd gefilmd hoe de jonge asielzoeker oefeningen uitvoerde met klanten en uitlegde wat sport en bewegen voor hem betekent. Maatjes Robin en Thomas: ‘Hoe hij hier rondliep, met die outfit aan van sportinstructeur, leek het wel alsof hij hier al maanden werkzaam was.’ En het leuke is; dit viel niet alleen onze maatjes op! Dicky Veenstra, eigenaar van het bewegingscentrum, heeft hem na het filmen een stageplek aangeboden. Alle jongeren die hebben meegedaan aan deze dag, hebben weer een nieuwe stap gezet om te ondernemen in hun eigen toekomst.

Wij willen het WTC Hotel, Dance Company 058, ziekenhuis de Tjongerschans en het Bewegingscentrum Reset hartelijk danken voor hun medewerking.