Uitreiking Appeltjes van Oranje 2015

Foto: Bart-Homburg
Foto: Bart-Homburg

Bright O. Richards en Margriet Stuurman, artistiek en zakelijk leider van New Dutch Connections hebben op 21 mei vol trots hun Appeltje in ontvangst genomen. Deze prijs hebben zij gewonnen voor het empowermenttraject ‘Ondernemen in je Eigen Toekomst’.

Lees hieronder het live-verslag van die dag.

Bright-en-Margriet-225x30014.00 uur:
De uitreiking heeft plaatsgevonden! Wat een eer om het Appeltje te ontvangen. Hartelijk dank iedereen voor hun inzet en enorme steun.

Bright en Margriet met het beeldje, ontworpen door Prinses Beatrix.

10.10 uur: 
Luisteren jullie met ons mee op Radio1? Radioverslaggever Grinnius interviewt oud-deelnemer Siriki over zijn grote droom: werken bij een humanitaire organisatie. Siriki zal, samen met Margriet en Bright, zo dadelijk in gesprek gaan met Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. De ingang bij het Paleis is moeilijk te vinden… En ze hebben nog maar vijf minuten. Grinnius: “We zien de koninklijke bus al staan, een mooi contrast met het Afrikaanse witte busje waarmee wij arriveren.” We houden jullie op de hoogte of ze op tijd aankomen!

Edit: luister het fragment hier terug op Radio 1 (op 09.50).

10.00 uur:
Momenteel zijn Bright, Margriet, Siriki en Michael op weg naar Paleis Noordeinde. In de auto worden zij geïnterviewd door Martijn Grinnius van Radio 1 voor het programma ‘De Ochtend’. Gisteren heeft Bright een voorgesprek gehad met RTL Late Night, wij horen nog of hij vanavond inderdaad aan tafel komt bij Humberto Tan!

07.00 uur: tv- en radiointerview met RTV Utrecht

Bright O. Richards en Margriet Stuurman zijn al om vijf uur ’s ochtends opgestaan om het bezoek aan de Koning en Koningin voor te bereiden en de eerste pers te ontvangen. Om zeven uur start RTV Utrecht met een tv- en radiointerview.

RTV Utrecht: “Kun je kort vertellen uit welk idee de stichting is geboren?”
Margriet: “Toen Bright en ik elkaar net kenden, was hij net afgestudeerd van de Toneelacademie. Als ex-asielzoeker zat hij vol met ideeën over het focussen op talenten van jonge asielzoekers. Om iets te bereiken in Nederland, heb je een organisatie of stichting nodig. Voor zijn vijfendertigste verjaardag besloot ik daarom hem een bijzonder cadeau te geven: statuten voor een stichting. Wij wilden samen voor zijn ideeën staan, en kijk waar wij nu zijn! Wij ontvangen zodadelijk een prijs voor het werk dat verricht is vanuit New Dutch Connections uit handen van Koningin Máxima. Het vervult mij met enorme trots.”

RTV Utrecht: “Wat houdt het werk van New Dutch Connections in?”
Margriet: “Het traject dat jonge asielzoekers volgen, momenteel op zes locaties door het hele land, heet ‘Ondernemen in je Eigen Toekomst’. We leren de jongeren weer de regie te nemen over hun toekomst en hun talenten. Er wordt vaak negatief gesproken over ‘de asielzoeker’. Deze jongeren zijn natuurlijk net als Nederlandse jongeren pubers, maar ook parels, met net zoveel talenten en dromen. Daar richten wij ons op. Zo wordt het traject niet alleen belangrijk voor de jongeren, maar voor de hele maatschappij.”

RTV Utrecht: Vertel eens wat meer over je jurk.
Margriet: “Deze jurk [een prachtig ontwerp waarop een oude wereldkaart staat afgebeeld] is een echte statement dress, gemaakt door Jamshid, deelnemer van het traject in Burgum. Bij Jamshid zit mode in zijn bloed. Wij hebben hem gekoppeld aan Caro Kroon, zij werkt onder meer als modeontwerpster bij Spoonk. Mijn jurk staat symbool voor verbinding tussen mensen van alle werelddelen.”

Meer informatie op: Ondernemen in je Eigen Toekomst