Theatervoorstelling ‘As I Left My Father’s House’ laat opnieuw enorme indruk achter

‘Je realiseert je door deze voorstelling dat je op het departement wel beleid maakt, maar dat de verhalen van de mensen heel ver weg zijn.’  – Margreet

Er werd nog lang nagepraat bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid in Den Haag, nadat de indrukwekkende voorstelling ‘As I Left My Father’s House’ eindigde. De voorstelling werd op maandag 8 januari gespeeld.

De voorstelling is een op waarheid gebaseerd toneelstuk met vluchtverhalen van eerste en tweede generatie migranten, waarbij geput wordt uit verhalen van de grote profeten uit drie verschillende religies; Joods, Christelijk en Islamitisch. De cast bestaande uit: Bright Richards, Thomas Oerlemans, Sinan Cihangir, Lies Muller, Oleg Lysenko, Layba Diawara en imam: Mehmet Yurek Yeni heeft de voorstelling al circa 300 keer opgevoerd in synagogen, moskeeën, board rooms, gemeentehuizen en asielzoekerscentra. Het doel van de voorstelling is om verbondenheid tussen mensen met verschillende achtergronden te realiseren. En dat is zeker gelukt.

‘De voorstelling greep me heel erg aan. Vooral toen Bright zei: het verhaal is in 2010 gemaakt, maar het had ook gisteren gebeurd kunnen zijn’  – Anouk

Bright Richards vertelt in de voorstelling zijn eigen, zeer aangrijpende, vluchtverhaal van Liberia naar Nederland. Naast acteur en theatermaker is Bright medeoprichter van Stichting New Dutch Connections (NDC). Vorig jaar heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken, afdeling Rijksdienst voor identiteitsgegevens samen met NDC de module ‘Werken bij de Overheid’ ontwikkeld. Twaalf weken lang hebben jonge vluchtelingen tijdens deze succesvolle module kennis gemaakt met de Nederlandse overheid. De locatie alleen al maakte enorme indruk op de deelnemers. Daarnaast hebben de jongeren mogen ervaren dat de overheid ook een positieve rol kan hebben: iets wat in hun land van herkomst helaas vaak anders is. Binnenkort wordt de leermodule ook bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid gefaciliteerd, met een nieuwe groep jongeren.

Benieuwd naar de voorstelling? Vraag meer informatie op bij doenja@newdutchconnections.nl
Meer weten over de leermodule? Neem contact op met carla@newdutchconnections.nl