Talentenmarkten: de kers op de taart van het empowermenttraject!

Door Nadine en Meike – stagiaires evenementenplanning

De afgelopen twee weken waren weer veelbewogen voor New Dutch Connections. Met het einde van de lopende trajecten van Ondernemen in je Eigen Toekomst in zicht, zijn vier Talentenmarkten in Arnhem, Drachten, Groningen en Deventer georganiseerd. Op de Talentenmarkten konden de jongeren uit het traject zich presenteren aan een groter publiek en faciliteerde NDC het leggen van contact tussen het publiek en de jongeren. Op iedere locatie had de Talentenmarkt een eigen sfeer en programma. Was je er niet bij? Lees dan vooral verder of kijk bijvoorbeeld de reportage van RTV Deventer of naar de vele gemaakte foto’s.

20 juni: Arnhem
De aftrap van de Talentenmarkten vond plaats in Arnhem op Wereldvluchtelingendag in het prachtige gebouw Het Rozet. Dit was meteen een afwijkend evenement in de reeks, aangezien bij deze Talentenmarkt ook de voorstelling As I Left My Father’s House werd uitgevoerd. Na de voorstelling werd de middag vervolgd met de daadwerkelijke Talentenmarkt. De bezoekers van de voorstelling, konden rondlopen langs de verschillende stands van de jongeren en meer te weten komen over hun talenten. Zo konden de gasten onder andere proeven van de zelfgemaakte rijstepap van kok Salim, een dansworkshop volgen bij Sahar, luisteren naar de gedichten van  schrijftalent Donald en muziek maken bij muziekterapeut Sajjad. Na afloop van de Talentenmarkt vond er een plenaire afsluiting plaats, waarbij coaches, jongeren uit het traject en Dick Mol, een manager van het Rijn IJssel College, aan het woord kwamen. Ook vond de diploma-uitreiking plaats waarbij de jongeren onder luid applaus en muziek van Oleg Fateev, werden gefeliciteerd met het afronden van het traject Ondernemen in je Eigen Toekomst en een deelnemerscertificaat kregen. Al met al een hele geslaagde middag!

24 juni: Drachten
De volgende Talentenmarkt vond plaats in Drachten op 24 juni in het kerkgebouw van De Oase. Hier kon u taart proeven van Asif, de stunning dansmoves bekijken van een stralende Filimon en de prachtige zelfgemaakte jurken van Nishat bewonderen. Verder werd middels een stellingenspel een aantal prikkelende stellingen voorgelegd aan de bezoekers, waarbij ze als antwoord alleen konden kiezen voor ‘ja’ en ‘nee’.  Wanneer mensen hun plaats hadden ingenomen in het vak van hun keuze, ging trainer Arianthe het gesprek met mensen aan. Zo bleek dat mensen het veelal eens waren dat asielzoekersjongeren gedurende de procedure de mogelijkheid moeten hebben om nuttige activiteiten te ondernemen voor de toekomst. In het laatste gedeelte van de Talentenmarkt werden de deelnemerscertificaten uitgedeeld en zongen de jongeren uit het traject Mohammed en Creuma de sterren van de hemel!

25 juni: Groningen
De volgende dag kon het team afreizen naar Groningen om hier in de EMG Faktory de Talentenmarkt te organiseren. Al vroeg kwamen de gasten binnen gedruppeld, waaronder de burgemeester van Oude Pekela, die een bijdrage wilde leveren aan het openingswoord. “Het AZC in Oude Pekela blijft en de tijdelijke barakken gaan vervangen worden door echte vaste gebouwen” luidde zijn speech; een mooie opening van de avond. Ook spraken twee gasten van het COA over hun positieve ervaring, met de twee achtereenvolgende trajecten van Ondernemen in je Eigen Toekomst, die daar het afgelopen jaar plaats hebben gevonden. Tijd voor de markt: de bezoekers gingen in groepen verdeeld langs de verschillende optredens van de jongeren en maakten hier en daar een praatje met één van hen. Vervolgens werden de deelnemerscertificaten uitgedeeld en volgde er nog een verrassing: een van de jongeren durfde toch te doen waar hij goed in is en klom achter de draaitafels om te draaien voor het gehele publiek; een feestelijk einde van een mooie avond!

26 juni: Deventer
Tot slot werd de Deventer Schouwburg aangedaan door New Dutch Connections. In Deventer werd de opening gedaan door Mahnaz Abbasi: een gepassioneerde vrouw die zelf als vluchteling in Nederland is gekomen en nu zelf een eigen bedrijf gestart is. Een inspirerend voorbeeld voor de jongeren dus! Tijdens de markt werden de gasten rondgeleid door zogenaamde ‘theatermaatjes’ die vanuit hun theaterachtergrond met verschillende jongeren van het traject iets hadden voorbereid. De bezoekers werden met een klein paspoort en een reisgids mee door dromenland genomen waarbij de jongeren hun dromen presenteerden. Van speeches tot muziekoptredens, van gezellig kletsen tot een kijkje nemen in de autogarage; de jongeren hadden allemaal hun eigen droom en talent. De Talentenmarkt werd feestelijk afgesloten met het uitreiken van de deelnemerscertificaten en muziekoptredens van jongeren. Voor sommigen van hen was het optreden voor een groot publiek een zeer grote stap; heel moedig van ze!

Niet alleen hebben de Talentenmarkten de afgelopen weken de gemoederen bezig gehouden, maar ook zijn Bright en Margriet afgelopen donderdag op bezoek geweest bij de Koning en Koningin om een groeicertificaat van het Oranje Fonds groeiprogramma in ontvangst te nemen. Bekijk hier het bericht hierover.

De trajecten lopen nu bijna op hun einde voor dit seizoen, maar in september komen we terug op nog meer verschillende locaties. Denk jij voor één van de nieuwe trajecten iets te kunnen betekenen als bijvoorbeeld coach of maatje? Zoek jij nog leuk en vooral ook zinvol vrijwilligerswerk? Meld je dan aan! Ook als jij op een andere manier iets kunt betekenen voor NDC, laat het ons dan weten!