Talentenmarkt ToekomstAcademie Utrecht

talentenmarkt-utrecht

New Dutch Connections is voor de gemeente Utrecht een voorbeeld als het gaat om vluchtelingen binden. Komende vrijdag krijg ik al twee dames op bezoek die ik ontmoet heb op Talentenmarkt.

I have learned that there’s nothing impossible as you are not giving up what you are believing in

Een paar reacties die we optekenden tijdens de tweede Talentenmarkt van dit jaar. Opnieuw een zeer inspirerende bijeenkomst, die al interessante matches opleverde. Wij bekeken deze Talentenmarkt uit 3 verschillende perspectieven: een ‘toekomstig’ talent , een werkgever en een vrijwilliger. Bekijk vooral ook de prachtige registratie van Joeri Calis en de foto’s van Livia Weyers.

Een ‘toekomstig’ talent: Upendo
‘I am so happy being here. It was my first time to be in such an event. It’s so encouraging to see how young people are given opportunity to pursue their dreams. I saw a lot of talent. Some of them wanted to be translaters, so that they can help other people who are new in Holland and don’t speak dutch. I also saw nurses, pilots, others want to be electricians. It was really good to see how they presented themselves and share their talents.’ As difficult as it is for someone to go after their dreams and especially not in their homeland. In another different land with everything different, it’s so interesting to see that that New Dutch Connections offers refugees from different countries chances to know their value as well as to make their dreams true. I have learned that there’s nothing impossible in this world as long as you are not giving up in what you are believing in. I was so happy and thank you again for giving me this opportunity to be one of your group.

Talentenmarkt-Utrecht2

De werkgever: Mikkie Schmitz van zorgverlening instantie Vecht en IJssel
‘Het is niet alleen een inspirerende bijeenkomst, maar het heeft mij ook tot het diepst van mijn hart geraakt. Het begon al met de opening door Bright. Je gooit al je sores van de dag weg en wordt echt enthousiast en los. Een opening met een lach en een traan met de ‘neger op klompen’.

‘Het voorstellen en vertellen door de jongeren zelf vond ik boeiend. Ik begon meteen te denken in mogelijkheden. Bij de autotechnici dacht ik meteen: misschien wil je eerst met één van onze senioren een tijdje doorbrengen om samen naar automuseum te gaan, een garage te bezoeken. Dit had ik anders niet bedacht, maar een droom begint toch bij een wens?’

‘Er waren meerdere jongeren uit Eritrea. Hun droom is niet om in de ouderenzorg te gaan werken, maar toch zag ik mogelijkheden: ik heb twee goed sprekende collega’s uit Eritrea, de zomer komt eraan, wij gaan leuke uitjes en activiteiten ondernemen met ouderen… Als ik hen kennis laat maken met mijn collega’s Elsa en Lemlem dan kunnen zij wellicht een “taalstage” lopen bij ons. Samen de Nederlandse taal leren en de senioren een prachtige zomer bezorgen…driedubbel plezier! Aankomende vrijdag komen er al twee dames bij me op bezoek, die ik heb ontmoet op de Talentenmarkt.’

Talentenmarkt-Utrecht3
De vrijwilliger: Gerard van den Berg

‘New Dutch Connections is voor de gemeente Utrecht een voorbeeld als het gaat om vluchtelingen binden.’ Bijzonder om die woorden van wethouder Diepeveen te horen. Hij wist daarmee de kern van het werk van New Dutch Connections te raken. Het binden van jonge vluchtelingen aan het bedrijfsleven in Nederland en aan de slag te gaan met het talent wat deze jongeren bij zich dragen. Welkom Talent! Persoonlijk was ik onder de indruk van de jonge Khaled. Aan het begin van de avond vertelde hij me nog een beetje schamper dat hij de ambitie heeft om journalist te worden. Aan het eind van de avond stond hij voor de camera bezoekers van de Talentenmarkt te interviewen.