De ToekomstAcademie Emmen koppelt vluchtelingen aan Drentenaren

Vorige week ontmoetten jonge vluchtelingen uit Emmen voor het eerst hun coach en maatje die hen de komende maanden gaan ondersteunen. De jongeren zijn allemaal aangesloten bij de ToekomstAcademie Emmen, waar zij workshops en trainingen volgen om hun talenten te ontdekken en hun sociale en economische zelfredzaamheid te vergroten. De coaches en maatjes hebben zich aangemeld na een oproep op Facebook waarin gevraagd werd naar mensen die een jonge vluchteling op weg willen helpen in de regio.

In het midden van een grote kring, bestaande uit zenuwachtige vrijwilligers en 25 enthousiaste jongeren, zette Siriki Diarrassouba, projectmedewerker van de ToekomstAcademie Emmen, de voor de jongeren inmiddels bekende Malinese openingszin ‘Zakoubakouba?’ (‘heb je er zin in?’) in, die luidkeels werd beantwoord met ‘houha!’(‘ja!’). Alle spanning verdween meteen, er ontstonden interessante ontmoetingen en de eerste afspraken werden gemaakt. Zo wil Ali graag elektricien worden en helpt zijn coach hem door een snuffelstage bij een elektricien te organiseren en gaat Bert binnenkort voetballen met zijn maatje Nasredin.

De ToekomstAcademie Emmen is onderdeel van New Dutch Connections: een stichting die jonge (ex)vluchtelingen (tot 30 jaar) motiveert weer in zichzelf te geloven door hen een netwerk te bieden. Samen met bedrijven uit de regio worden leermodules aangeboden in verschillende sectoren. Zo volgen de jongeren uit Emmen momenteel de module ‘Programmeren met Python’ of ‘Ondernemen in Je Eigen Toekomst’. Ze doen tijdens deze lessen onmisbare professionele kennis, vaardigheden en connecties op binnen de sector waarin ze zich willen ontwikkelen. Hiernaast worden ze gekoppeld aan een coach en een maatje die hen tijdens het traject ondersteunen op sociaal en professioneel vlak, door wekelijks af te spreken om bijvoorbeeld een CV op te stellen, een brief te schrijven of samen iets leuks te ondernemen.

‘De ToekomstAcademie voelt niet als een organisatie, maar meer als familie’. – deelnemer ToekomstAcademie

‘Het geeft een goed gevoel om daadwerkelijk iets te kunnen betekenen voor een ander en daarnaast leer ik er zelf ook veel van’.- Bert, maatje

Wil jij ook een jonge vluchteling uit jouw regio ondersteunen? Of meehelpen bij de verdere opbouw van de ToekomstAcademie in Emmen?
Stuur dan een e-mail naar vrijwilligers@newdutchconnections.nl