Supercoach Margarita González

Samen met 85 enthousiaste vrijwilligers streeft New Dutch Connections (NDC) er naar onverschilligheid over en angst voor de multiculturele en multireligieuze samenleving in Nederland weg te nemen. Een van deze vrijwilligers is Margarita González: een doortastende en energieke Latina die twintig jaar geleden vanuit Chili naar Nederland is gekomen. In 2013 besloot Margarita om zich, naast haar baan als coach, in te zetten als Betrokken Burger voor NDC. Aan het begin van het nieuwe jaar sprak ik met Margarita over haar ervaringen bij NDC.

Margarita Gonzalez- supercoach New Dutch Connections

Margarita is in september 2013 begonnen als coach/persoonlijk begeleider ten behoeve van jongeren die deelnemen aan het empowermenttraject Ondernemen in je Eigen Toekomst. In haar werk wordt zij gedreven door de intentie om zoveel mogelijk mensen te inspireren naar datgene wat ze drijft, zodat ze succesvol, gelukkig en gezond blijven of worden. Twee keer per week rijdt zij vanuit Haren naar Oude Pekela om asielzoekersjongeren in het asielzoekerscentrum te begeleiden bij het herontdekken van hun kwaliteiten en talenten. De samenwerking met de uit Bangladesh afkomstige Badol heeft de meeste indruk gemaakt op Margarita. Aan het begin van het empowermenttraject verhinderde het gemis van zijn thuisland Badol in het vormen van toekomstplannen in Nederland. Badol voelde zich eenzaam en gesprekken met de jongen verliepen stroef. Margarita slaagde er echter in Badol te laten inzien dat geen enkele droom onmogelijk is. Door veel geduld en empathie durfde Badol zich open te stellen en zijn diepste toekomstdroom met Margarita te delen: het helpen van kinderen in zijn thuisland Bangladesh. Om Badol te steunen bij het verwezenlijken van zijn toekomstdroom heeft Margarita geregeld dat Badol een dagje mee kon lopen op de Sint Nicolaasschool in Haren. Zo kreeg Badol de kans om een eerste stap te zetten in het realiseren van zijn droom. Aan het eind van deze dag zei een stralende Badol tegen zijn supercoach Margarita: ‘I am no longer alone. Now YOU are my family!’ Kortom, een onvergetelijke ervaring voor zowel Badol als Margarita!

De Chileense Margarita herkent de problemen waar asielzoekersjongeren tegenaan lopen als ze naar Nederland komen. Het gemis van de eigen cultuur en familie is overweldigend en belemmert de jongeren vaak in het ontwikkelen van toekomstdromen. Ter afleiding neemt Margarita de jongeren die zij coacht graag mee naar locaties buiten het asielzoekerscentrum, zoals de Grote Markt in Groningen. Op deze manier kunnen asielzoekersjongeren de dagelijkse beslommeringen van het asielzoekerscentrum even ontlopen en dieper nadenken over hun toekomst. Daarnaast probeert Margarita via haar netwerk werkervaringsplekken te regelen voor de asielzoekersjongeren. Door deze stages krijgen de asielzoekersjongeren zowel de kans om hun talenten te ontwikkelen als de mogelijkheid om een ‘normaal’ leven op te bouwen in hun nieuwe thuisland. Een uitstekende manier om de jongeren te inspireren naar datgene wat ze drijft, zodat ze succesvol, gelukkig en gezond worden!

Wilt u asielzoekersjongeren begeleiden bij het herontdekken van hun kwaliteiten en talenten? Heeft u binnen uw netwerk stagemogelijkheden voor ondernemende jongeren? Meldt u zich dan nu aan als coach, maatje of vrijwilliger bij het empowermenttraject Ondernemen in je Eigen Toekomst!