“Het gaat erom dat de coaches niet zelf ‘de oplossing’ gaan vinden, maar dat zij de jongeren aanmoedigen om die kracht in zichzelf te vinden. Dan wordt het echt hún succes.” Als supercoach en coach zet Bob Poel zijn kennis en ervaring in om niet alleen de jongeren te stimuleren in hun ontwikkeling, maar ook om de coaches te begeleiden in het bieden van de juiste ondersteuning aan die jongeren. “Onze taak is om de ander succesvol te maken.” In gesprek met Bob Poel.
Tekst: Doenja Abel
Welke ervaring breng jij mee naar New Dutch Connections?
“Mijn achtergrond ligt in de hulpverlening: werken met moeilijk opvoedbare jongeren. Daarna werkte ik voor een organisatie die interculturele uitwisselingen voor jongeren organiseerde: voor een bepaalde periode verblijft een jongere in een ander land om zich volledig onder te laten dompelen in het leven van een leeftijdsgenoot uit dat land. Ik gaf trainingen aan Nederlandse jongeren ter voorbereiding op hun verblijf in het buitenland en aan de buitenlandse jongeren ter ondersteuning van hun integratieproces in Nederland. Maar ook gaf ik trainingen aan de vrijwilligers in hun rol als begeleiders van de jongeren en gastgezinnen. Die ervaring kan ik mooi inzetten bij New Dutch Connections.”
Waarom wil je nu aan de slag met vluchtelingjongeren?
“In mijn leven heb ik veel mensen ontmoet die mij een kans gaven, een steuntje in de rug. Iedereen heeft zo’n duwtje nodig, en misschien deze jongeren nog net iets meer. Ik vind het heel leuk om met zo’n groep jongeren tijdens een training aan de slag te gaan en te kijken: wat komt er uit? Hoe gaan we daarmee om? Eerder werkte ik met jongeren die de luxe hadden dat hun ouders hen de kans konden bieden om de wereld te gaan ontdekken. Dit is een heel andere doelgroep: deze jongeren hebben met hun jonge leeftijd waarschijnlijk al meer aan ervaringen in hun broekzak zitten dan ik in mijn leven tot nu toe. Dat inspireert mij weer: het enthousiasme van de jongeren, maar ook de inzet van Bright en van de trainers. Bovendien heb je te maken met allerlei verschillende, voor mij nieuwe en nog onbekende culturen, wat het werk ook weer heel interessant maakt.
Wat ik belangrijk vind in mijn taak als supercoach is dat ik de coaches erbij help dat niet zij op zoek gaan naar de oplossing, maar dat de jongeren dat zelf doen. De coach moeten de jongere helpen de kracht in zichzelf te vinden om zelf een oplossing te vinden. Want alleen dan is het echt hun succes.”
Wat is volgens jou de kracht van New Dutch Connections?
“Het ‘empoweren’ van de jongeren is precies wat New Dutch Connections heel goed doet. Zorgen dat zij blijven vasthouden aan hun toekomstdromen. De boodschap is: wat je wil, dat kan je. Deze jongeren dragen zoveel bagage met zich mee en hebben tot nu toe vooral veel met negativiteit te maken gehad. Als we aan het einde van het traject voor elkaar krijgen dat deze jongeren weer wat meer eigenwaarde hebben gekregen en beseffen: ‘ik ben wat en ik kan wat’, dan is dat een groot succes. Ons doel is om de ander daarin succesvol te maken. En natuurlijk gaat dat met een persoon tegelijkertijd. Maar voor elke jongere bij wie dat lukt, is dat er weer eentje meer.
Daarnaast vind ik ook dat de vluchtelingenproblematiek niet alleen betekent dat je enkel en alleen met ‘de buitenlanders’ aan de slag moet, maar juist ook met de Nederlanders. Integratie is iets wat van twee kanten moet komen, gebaseerd op wederzijds begrip. Haat is iets dat voortkomt uit angst, en angst komt weer voort uit onwetendheid. Eigenlijk is het aan ons ook de taak om Nederlanders meer te helpen ‘begrijpen’ van de situatie. Alleen door ze meer kennis te laten maken met de situatie van vluchtelingen, maken angst en haat plaats voor begrip.”
“Al met al hoop ik dat ieder mens zich als doel stelt om een footprint achter te laten bij een ander mens. Dat is in ieder geval mijn doel en ik zie dat Bright dat bijvoorbeeld ook doet. Hij weet hoe hij is gekomen waar hij nu is en dat probeert hij over te brengen op deze jongeren. Als iedereen dat op die manier zou doen, dan zou dat heel goed zijn voor de samenleving.”