Rietje Rustema

Naam: Rietje Rustema
Geboortedatum: 25 juni 1945
Beroep in het dagelijks leven: nu gepensioneerd, grootste deel van mijn werkzame leven docent en later 15 jaar directeur van de Welzijnsopleidingen
Coach van een asielzoekers sinds april 2014

De vluchtelingenproblematiek raakt mij altijd al. Daarnaast ben ik mijn hele werkzame leven direct of indirect met jongeren bezig geweest. Dus toen een eerdere coach vertelde in de Protestantse Gemeente de Bron dat ze de organisatie NDC coaches zocht voor asielzoekers, was mijn interesse gewekt.

Rietje foto 2Als coach ondersteunde ik de asielzoekersjongere door eerst samen gesprekken voeren, elkaar te leren kennen en proberen duidelijk te krijgen wat hij wil. Daarna hebben we samen geprobeerd contacten te leggen waardoor hij verder kan komen in het bereiken van zijn doelstellingen. Zo werkten we doelgericht samen aan een verbeterd toekomstperspectief voor hem.

Tijdens het eerste gesprek met de jongere kwam hij vrij somber op mij over en voorzichtig in wat hij over zichzelf vertelde, maar dat veranderde vrij snel in precies weten wat hij wil en mensen aan zich weten te binden. Gedurende dat proces werd hij opgewekter. Hij is zeer geïnteresseerd in zijn vakgebied en wordt blij als hij iets van zijn kennis op dit gebied kan laten zien en kennis kan maken met voor hem nieuwe toepassingsmogelijkheden op dit gebied.