Ontmoet enkele jongeren!

Het empowermenttraject Ondernemen in je Eigen Toekomst (OIET) is in 2013 uitgegroeid tot een enorm succes. Het afgelopen jaar heeft OIET zich gericht op Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers (AMA’s) en hen op vier locaties (Oude Pekela, Assen, Drachten en Eindhoven) geholpen bij het herontdekken van hun kwaliteiten en talenten.

Met behulp van toegewijde coaches en maatjes werden nieuwe zangers, kappers en timmermannen geboren. Jongeren in alle windstreken van Nederland namen met vernieuwde energie weer regie over hun eigen leven en ondernamen stappen voor het verwezenlijken van hun toekomstdromen.

NDC biedt u een blik in de levens van enkele van de asielzoekersjongeren die in 2013 meededen aan het empowermenttraject Ondernemen in je Eigen Toekomst.

Naam: Salihou
Leeftijd: 19
Land van herkomst: Senegal

Salihou

Ontwikkeling tijdens het empowermenttraject
Salihou is in juni 2013 begonnen met het empowermenttraject in Oude Pekela. Hoewel hij in eerste instantie twijfelde of hij wel mee wilde doen met het traject, heeft hij uiteindelijk de knoop doorgehakt en zijn kans gegrepen. Vanaf de eerste sessie speelde Salihou een actieve rol binnen de groep. Zo vertaalde hij van Frans naar Engels, en vice versa, voor de groepsleden die een van beide talen niet voldoende beheersden.

Carrièreplan
De toekomstdroom van Salihou is spelen in de eerste divisie van basketbal in Nederland. Hij wil graag aan de hele wereld laten zien hoe goed hij is. Salihou gaat via zijn coach van Pekel Sharks, de club waar hij nu speelt, contact leggen met de coach van Donar in Groningen om te vragen of hij bij Donar kan mee trainen. Samen met maatje Thomas gaat Salihou de mogelijkheden onderzoeken om mee te doen aan universiteitsbasketbal. Naast het basketbal is Salihou ook erg geïnteresseerd in talen. Hij wil graag Nederlands leren en ook zijn Engels en Spaans verbeteren. Met behulp van zijn maatje gaat Salihou uitzoeken of hij zijn kennis van vreemde talen kan verbetern, om uiteindelijk vertalen te worden.

Naam: Reza
Leeftijd: 18
Land van herkomst: Afghanistan

Reza

Ontwikkeling tijdens het empowermenttraject
Reza startte in juli 2013 met het empowermenttraject OIET in Oude Pekela. Hoewel Reza in het begin vaak gefrustreerd was vanwege het gebruik van de Engelse taal in de groepssessies – een taal die hij niet kent, in tegenstelling tot het Nederlands – slaagde hij er met hulp van zijn coach in goed mee te draaien.

Carrièreplan
Reza volgt op het moment een opleiding Textiel op het ROC in Drachten. Zijn toekomstdroom is dan ook het ontwerpen en maken van kleding. Mede dankzij zijn coach, die een naaimachine voor Reza regelde, kon hij bijna elke groepssessie nieuw geproduceerde kledingstukken laten zien aan de andere deelnemers. Reza werkt tot diep in de nacht aan zijn kledingstukken en weet deze ook in korte tijd te voltooien. Een hoogtepunt voor Reza was dat staatssecretaris Teeven naar aanleiding van de eindmanifestatie in Den Haag bij Reza een overhemd op maat bestelde. Reza gaat samen met zijn maatje Janine een website maken waar hij zijn kledingstukken kan showen en ter verkoop aan kan bieden. Daarnaast gaat Reza samen met een van de andere jongeren, die gordijnmaker is, een textielwinkel bezoeken om advies in te winnen over hoe zij hun werk kunnen verbeteren.

Naam: Helena
Leeftijd: 19
Land van herkomst: Liberia

New Dutch Connections - vrouw met haar in roze sjaal gewikkeld

Ontwikkeling tijdens het empowermenttraject
Helena is in juli 2013 begonnen met het empowermenttraject in het asielzoekerscentrum in Oude Pekela. Helena heeft vele interesses, zoals ICT, detailhandel en het knippen van haar. Haar allergrootste passie is echter muziek. Bij de eerste kennismaking maakte Helena een eenzame indruk. Zij was zeer neerslachtig en triest. Naarmate het empowermenttraject verder ging, fleurde Helena steeds meer op. Ze kon haar passie, het zingen, keer op keer tentoonstellen bij trainingen, manifestaties, voorstellingen van As I Left My Father’s House en op de Friese omroep.

Carrièreplan
Helena zingt regelmatig bij een kerkkoor in Almere en treedt af en toe op met de band van haar coach, van wie zij ook een gitaar heeft gekregen. Helena gaat met behulp van haar coach uitzoeken of zij zangles kan krijgen. Daarnaast wil Helena graag vaker optreden, en zij zoekt dan ook podia waar zij haar talent tentoon kan spreiden. Ook wil Helena graag haar knipvaardigheden verbeteren. Om deze reden heeft zij af en toe een leerwerkplek bij een schoonheidssalon. Tot slot is Helena momenteel aan het uitzoeken of zij verder wil met ICT, en probeert ze ook de Nederlandse taal onder de knie te krijgen.

Naam: Mostafa
Leeftijd: 23
Land van herkomst: Afghanistan

Mostafa

Ontwikkeling tijdens het empowermenttraject
Mostafa is in september 2013 gestart met het empowermenttraject in Oude Pekela. Hoewel hij in het begin een drukke, warrige jongen was die vooral veel lawaai maakte, heeft hij met behulp van zijn coach toch grote stappen gemaakt tijdens het empowermenttraject. Voornamelijk zijn sociale vaardigheden zijn tijdens het traject gegroeid.

Carrièreplan
Tijdens het empowermenttraject heeft Mostafa zich meer en meer toegelegd op zijn muziekcarrière. Hij heeft meerdere rapteksten in zijn eigen taal geschreven en heeft een enkele keren voor een groot publiek opgetreden, zoals op de try out manifestatie in Groningen. Daarnaast heeft Mostafa in het afgelopen jaar zijn netwerk in Nederland uitgebreid. Er is hem niet alleen studiotijd toegezegd, zodat hij zijn eigen muziek kan opnemen, Mostafa heeft ook contact gelegd met comedian en presentator Jörgen Raymann. Raymann was erg onder de indruk van het raptalent van Mostafa en heeft beloofd hem in contact te brengen met de bekende Nederlandse rapper Brainpower.