Première van de Toekomstdromen: ‘Dit kan ik worden als ik dat wil.’

Talentenmarkt_utrecht3-ZIMIHC-Theater-Stefanus-2016  De geur van popcorn ontsnapt uit de grote zaal en onder de jongeren heerst een vrolijke, licht gespannen sfeer. Het ZIMIHC Theater Stefanus in Utrecht lijkt er klaar voor te zijn. Klaar om de talenten en toekomstdromen van vijftig vluchtelingjongeren, die deelnemen aan de ToekomstAcademie, een podium te bieden.

Tekst: Doenja Abel
Foto’s: Lydia van Aken

‘Ik ben een beetje verlegen vanavond, omdat ik niet kan geloven hoeveel ogen en mensen er naar mijn filmpje komen kijken.’ Mohammed, zestien jaar, is één van die vijftig vluchtelingjongeren die zijn best heeft gedaan om een filmpje te maken van zichzelf. De afgelopen weken hebben ze hard gewerkt aan de voorbereiding: ze maakten een persoonlijk storyboard, onderzochten hun eigen talenten en spraken uit wat hun droomberoep is. Samen met hun coach, maatje en filmer gingen ze aan de slag om een locatie en leermeester te vinden, een script te schrijven en uiteindelijk het filmpje te schieten. Tijdens deze première is het tijd voor het eindresultaat, en tevens het moment om in contact te komen met mensen die ze mogelijk kunnen helpen in het realiseren van die droom. ‘Een beetje spannend wel’, concludeert Mohammed met een brede grijns, ondertussen glurend naar de ingang om te zien hoeveel mensen er binnenstromen.

Talentenmarkt_utrecht4-ZIMIHC-Theater-Stefanus-2016

Annemiek, coach van Marwan, is er één van. Samen met maatje Evina en de vrijwillige filmer Flip is het gelukt om in een zeer kort tijdsbestek een mooi filmpje in elkaar te zetten met Marwan. ‘Het scheelde dat Marwan precies wist in wat voor soort ruimte hij zijn filmpje wilde opnemen. Uiteindelijk kon ik dat nog best gemakkelijk regelen, doordat Cultuurcentrum Parnassos zo fijn meewerkte.’ Onder het genot van Hollandse pannekoeken, zetten ze in rap tempo een script in elkaar, schreef Marwan een lied en sprong maatje Evina bij om hem muzikaal te begeleiden. Het resultaat: een prachtig portret van Marwan, zijn talenten en zijn droom om acteur worden.

Stuk voor stuk komen er bijzondere filmpjes van de jongeren voorbij. De één droomt ervan om visagist te worden en mag een dag meelopen met een echte visagist. Twee anderen willen automonteur worden en mogen direct een middag aan de slag in een autogarage (‘haal de motor er maar uit’). Weer een ander krijgt de kans om voor het filmpje daadwerkelijk achter het stuur van een sportvliegtuig te kruipen, in de rol van piloot. Niet alleen is het noemenswaardig hoe deze filmpjes tot stand zijn gekomen, maar ook de redenen waarom deze jongeren kiezen voor hun beroep. Zo vertelt Majd – strak in pak in het filmpje bijna ogend als een directeur – dat hij administratief medewerker wil worden: ‘Ik vind het prachtig werk, alleen ook wel moeilijk. Maar ik wil dit heel graag worden, omdat ik mijn vader en moeder een betere toekomst wil geven. Daarom moet ik hard studeren en hard werken.’ Een andere jongere koestert naast werken in de ICT ook de droom om rapper worden: ‘Ik kies rap, omdat ik in mijn eigen land niet alles kan zeggen, maar hier wel.’

Talentenmarkt_utrecht5-ZIMIHC-Theater-Stefanus-2016

De filmpjes geven een goed beeld van de toekomst waar de jongeren naar toe willen werken en welke talenten zij nu al in huis hebben. Voor even wanen zij zich in de positie van stewardess, kinderverzorgster, dokter, automonteur, cameraman, visagist en ga zo maar door. Patrick, filmmaker van beroep, maakte op vrijwillige basis maar liefst drie filmpjes en realiseert zich na afloop: ‘Ik denk dat voor de jongeren het proces misschien nog wel belangrijker is dan het eindresultaat. Het nadenken over wat ze kunnen, wat ze willen worden en het voorbereiden van zo’n filmpje. Daar leren ze al ontzettend veel van. En ikzelf ook. Het heeft ook mijn beeld bijgesteld van deze jongeren. Ik weet nu een stuk beter hoe zij hier komen, wat ze doen en wat hun situatie is.’

Ook al ontbreekt het deze jongeren zeker niet aan ambitie en doorzettingsvermogen, in het zetten van de volgende stap in de richting van hun toekomstdroom kunnen zij dat extra steuntje in de rug goed gebruiken. ‘Als we onze jongeren niet ondersteunen om hun droom te realiseren, dan hebben we in feite een generatie verloren’, spreekt Bright Richards het publiek toe. De avond is er niet alleen voor om mensen te inspireren met de dromen van deze jongeren, maar vooral ook om mensen te activeren: om te kijken wat het netwerk aan vrijwilligers en bedrijven deze jongeren te bieden heeft. In verschillende beroepscategorieën gaan de jongeren daarom in gesprek met de bezoekers, in de hoop dat er vruchtbare verbindingen worden gemaakt. Abdul en Peter hebben elkaar al heel snel gevonden. Abduls droom is om automonteur te worden in het leger en Peter is daar, gekleed in zijn legeruniform, natuurlijk een perfecte match voor. Hij geeft aan dat hij er voor kan zorgen dat Abdul een keer meedoet aan een bootcamptraining van het leger. ‘Maar dan wel op zaterdag om 6 uur ’s ochtends!’, grapt Peter. ‘Geen probleem,’ reageert Abdul standvastig.

Talentenmarkt_utrecht1-ZIMIHC-Theater-Stefanus-2016

Zo eindigt de avond (naast natuurlijk flink wat dansen) met een boel uitwisselingen van mogelijkheden voor de jongeren, zijn de jongeren een flinke ervaring rijker en hebben ze met hun persoonlijke filmpje altijd een concreet handvat om terug te kunnen grijpen op hun droom. Stagiair Mirjaim, die met vele andere stagiairs en vrijwilligers bergen heeft verzet om de productie van al die filmpjes tot stand te brengen, glundert nog na wanneer ze vertelt: ‘Het belangrijkste hieraan is dat ze zichzelf daar zien, dat ze zien dat het mogelijk is en dat ze beseffen: ‘Ik sta daar en dit kan ik worden als ik dat wil.’ Met dit filmpje kunnen ze altijd teruggrijpen naar dit moment en visualiseren: dit kan ik.’

Talentenmarkt van de ToekomstAcademie – donderdag 31 maart
Op donderdag 31 maart staat alweer het volgende grote evenement op het programma: de Talentenmarkt, waarop de jongeren in de vorm van een marktplaats zichzelf presenteren. Professionals, bedrijven en organisaties kunnen langs ‘marktkraampjes’ lopen om kennis te maken met de jongeren.

Wil jij je als individu, bedrijf of organisatie verbinden aan de ontwikkeling van deze jongeren? Kom dan naar de Talentenmarkt op donderdag 31 maart en wie weet wat jij met jouw expertise en netwerk kunt betekenen voor de toekomst van deze jongeren!

Van snuffelstages tot workshops en van bedrijfsexcursies tot een-op-een ‘leermeester’. NDC is op zoek naar mensen die werkzaam zijn of een netwerk hebben in verschillende werkvelden. Voor een overzicht van de werkvelden en de mogelijkheden om je in te zetten, kun je hier kijken.

Talentenmarkt
Donderdag 31 maart 2016, 19:30-21:30 uur
ZIMIHC Theater Stefanus, Braziliëdreef 2, Utrecht

Talentenmarkt_utrecht2-ZIMIHC-Theater-Stefanus-2016