Traore is weer blij!

TraoreMiddels het empowermenttraject Ondernemen in je Eigen Toekomst (OIET) ondersteunt New Dutch Connections (NDC) Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers (AMA’s) bij het ontwikkelen van hun kwaliteiten en talenten. Gedurende een periode van drie tot zes maanden worden de jongeren bijgestaan door betrokken coaches en maatjes die de jongeren door middel van POP-gesprekken, trainingen en individuele begeleiding helpen bij het herontdekken van hun toekomst. Een van de asielzoekersjongeren die in 2013 heeft meegedaan met het empowermenttraject OIET is de 19-jarige Traore uit Mali.

Traore woonde al ruim zes maanden in het asielzoekerscentrum Oude Pekela toen Bright O. Richards, initiatiefnemer van NDC, hem benaderde. Bright, die zelf vanuit Liberia naar Nederland vluchtte, herkende de eenzaamheid van Traore en bood aan hem te helpen bij het zoeken van werk in de omgeving van Oude Pekela. Het leven van Traore in het asielzoekerscentrum bestond alleen uit eten en slapen, maar veranderde sindsdien radicaal.

In Mali werkte Traore in de autobranche en specialiseerde hij zich in autobanden. Eenmaal in Nederland wilde Traore zijn kennis en vaardigheden uitbreiden. Na zijn ontmoeting met Bright begon Traore met het empowermenttraject OIET in Oude Pekela. Hoewel Traore in het begin van het traject een in zichzelf gekeerde jongen was die weinig communiceerde met de rest van de groep, groeide hij naarmate het traject vorderde uit tot een voorbeeld voor de andere participanten. Traore werd zich bewust van zijn taalvaardigheid en hielp de andere jongeren in het traject door te vertalen van het Frans naar het Engels, en vice versa.

Sinds oktober loopt Traore stage bij een garage in Groningen. Bijna elke dag gaat hij met een grote glimlach naar zijn werk en vertrekt hij aan het einde van de dag weer met lood in zijn schoenen naar het asielzoekerscentrum. Hoewel het nog niet zeker is of Traore in Nederland kan blijven, heeft hij wel al plannen voor de toekomst. Zijn droom: een garage opzetten om mensen te helpen die zich in dezelfde situatie bevinden als Traore zelf.

Het Dagblad van het Noorden schreef een artikel over Traore. Lees het artikel hier.