NDC zoekt vrijwilligers uit omgeving Utrecht

New Dutch Connections zoekt vrijwilligers in de (omgeving van) Utrecht, die zich voor een periode van minimaal vier maanden willen inzetten als coach/persoonlijk begeleider van een (alleenstaande) asielzoekersjongere (15-30 jaar).

Over Stichting New Dutch Connections (NDC)
Het doel van New Dutch Connections is tweeledig: het samenbrengen van migranten, vluchtelingen en Nederlanders om de kloof tussen deze groepen te verkleinen en het begeleiden van asielzoekersjongeren naar sociale participatie en economische zelfredzaamheid, waar ter wereld hun toekomst ook ligt.

Een middel dat NDC inzet voor het tweede doel is het empowermenttraject ‘Ondernemen in je Eigen Toekomst (OIET)‘. Dit traject, ontwikkeld door de initiatiefnemer van de Stichting, Bright O. Richards, biedt alleenstaande asielzoekersjongeren begeleiding in het ontdekken van hun dromen en ontwikkelen van hun talenten. Zo kunnen ze leren de regie over hun eigen leven terug te nemen en toewerken naar economische zelfredzaamheid.

OIET gaat van start met een intensief basistraject van vier maanden waarin de jongeren deelnemen aan wekelijkse groepstrainingen. Tegelijkertijd worden ze individueel begeleid door een vrijwilliger/coach. Hierna kunnen ze doorstromen naar de Toekomst Acedemie, waar ze blijvend kunnen werken aan hun ontwikkeling.

Rol van de coach/persoonlijk begeleider
Naast het maken van contact en met elkaar vertrouwd raken, onderneemt een coach diverse stappen afgestemd op de behoeften van de jongere. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

–    samen eten en leuke dingen doen
–    bezoeken van open dagen van opleidingen, instanties, organisaties, etc.
–    leren kennen van de taal, de stad en onze Nederlandse cultuur en maatschappij (en vice versa)

Hierbij word je bijgestaan door een maatje, die ook samen met de jongere stappen kan zetten op het door jullie uitgestippelde pad. Daarnaast ben je eens in de drie weken uitgenodigd op een gezamenlijke intervisiebijeenkomst.
Profiel van een coach:
–    Een groot hart voor de doelgroep
–    In bezit van een professioneel netwerk
–    Bereid om kennis en tijd te investeren in een jongere
–    Ondernemend, sociaal, enthousiast, flexibel, inventief, betrouwbaar, nieuwsgierig, open-minded
–    In staat zijn om de behoefte en dromen van de jongere samen met hem/haar te vertalen naar concrete stappen.

Wat wij bieden:

– Een vrijwilligersbaan binnen een uitdagende, interculturele omgeving
– Begeleiding door een enthousiast, ambitieus en grensverleggend team.
– Ontwikkeling van creativiteit, inventiviteit, vaardigheden op het gebied van interculturele communicatie.
– Een kijkje in de (voor velen verborgen) wereld van asielzoekers(centra), maar bovenal een waardevol persoonlijk contact met een nieuwkomer in Nederland.
Heb je vragen of wil je je aanmelden voor een informatiebijeenkomst of een intake, neem dan contact op met Willeke Colenbrander(willeke@newdutchconnections.nl of 06 – 21864117)

Data informatiebijeenkomst:

19 november, 19.30 – 21.00 uur
12 november, 19.30 – 21.00 uur
3 november, 19.30 – 21.00 uur
26 november, 19.30 – 21.00 uur

Locatie: Theater de Berenkuil, Biltstraat 166

Mocht je mensen kennen die dit ook interessant vinden, neem hen dan gerust mee.