NDC genomineerd voor de Nationale Jeugdhulpprijzen

New Dutch Connectons is genomineerd voor de Nationale Jeugdhulpprijzen. Uit de 49 ingezonden initiatieven gericht op vluchtelingenkinderen heeft de vakjury zes projecten gekozen die kans maken op een prijs van 20.000 euro om in hun plan of project te investeren. De winnaars van de publieks- en de vakprijs worden bekend gemaakt tijdens de Mulock Houwer-lezing op 24 november.

ToekomstAcademie JaaroverzichtDe Nationale Jeugdhulpprijzen zijn een initiatief van het Jeugd Innovatie Fonds. De organisatie is in handen van het Nederlands Jeugdinstituut. De Nationale Jeugdhulpprijzen gaan dit jaar naar inspirerende en veelbelovende initiatieven die erop gericht zijn de rechten van vluchtelingenkinderen zo goed mogelijk te behartigen. De prijzen bestaan uit een publieksprijs en vakprijs.

Stemmen

Voor de publieksprijs kan iedereen van 1 tot en met 24 november stemmen op de genomineerde projecten via www.nationalejeugdhulpprijzen.nl. Op deze website zijn dan filmpjes te vinden waarmee de genomineerde projecten zich presenteren.

De vakprijs wordt toegekend door een jury bestaande uit professionals, wetenschappers en ervaringsdeskundigen: Kees Bakker, juryvoorzitter (Nederlands Jeugdinstituut), Martine Goeman (Defence for Children), Akhrat Selevani (via Defence for Children), Dorine Manson (Vluchtelingenwerk), Mher Buthan (via Theater DEGASTEN), Samia Saiid (via Nidos).

De zes genomineerde projecten zijn:

  • Het Mind-Spring Junior programma van Stichting Mind-Spring dat zich richt op het versterken van eigen kracht en (sociale) steun van kinderen in AZC’s.
  • Beter een goede buur van Stichting Timon waarbij vrijwillige ‘omwoners’ naast alleenstaande jonge vluchtelingen gaan wonen, samen met hen dingen doen en hen zo op weg helpen in de Nederlandse samenleving.
  • De Toekomstacademie van New Dutch Connections waarbij jonge vluchtelingen met behulp van vele vrijwilligers werken aan een toekomst waarin ze hun dromen en kansen kunnen waarmaken.
  • Family Empowerment (Fame) van Stichting Centrum ’45 dat gericht is op het vergroten van de veerkracht en het sociale netwerk van met name Syrische gezinnen (vluchtelingen en asielzoekers).
  • Thuistaal van Rijnbrink en Saxion lerarenopleiding basisonderwijs in Enschede waarbij studenten vluchtelingengezinnen bezoeken, daar samen met de kinderen lezen en spelletjes doen met als doel de taalontwikkeling te stimuleren en daarmee de integratie te bevorderen.
  • Asielvloggers van de Kindercorrespondent in samenwerking met Team Up waarbij vluchtelingenkinderen leren vloggen zodat ze hun stem kunnen laten horen, iets wat nauwelijks gebeurt maar wel een helende werking heeft volgens de betrokken kinderen.
    Meer informatie over de Nationale Jeugdhulpprijzen: www.nationalejeugdhulpprijzen.nl