Matchingsdiner Utrecht: ‘Eén van de beste avonden van je leven’

buddy1Donderdagavond 19 februari vond in Jeugdtheaterhuis de Berenkuil, de vaste uitvalsbasis van New Dutch Connections, het matchingsdiner plaats. Coaches en maatjes worden tijdens dit diner gekoppeld aan een jonge (uitgeprocedeerde) asielzoeker. Ditmaal was het de beurt aan de locatie Utrecht om de groepen met elkaar te matchen.

De jongere waren samen met de medewerkers van NDC al vanaf ’s middags in touw om de zalen zo goed mogelijk aan te kleden voor de bezoekers; schalen zelfgemaakt eten werden binnengebracht, de lichteffecten juist afgesteld, en tientallen vaasjes met bloemen en aangehechte naamkaartjes op de tafels geplaatst. Als de bezoekers binnenkomen, wordt de sfeer duidelijk wat meer gespannen én verwachtingsvol: aan wie van hen zullen de jongeren gematcht worden? De groep wordt verzameld in één van de ruimtes van het grote pand. Artistiek leider Bright Richards heet de groep enthousiast welkom, en vraagt wie nog níet een onbekende heeft begroet. Hij nodigt de groep uit om vooral ‘Hi’ te roepen naar je onbekende buurman of buurvrouw. ‘Hello! Nice to meet you!!’ roept hij naar één van de gasten.  Lachend volgt de groep zijn voorbeeld. Het is te merken hoe Bright zich als performer thuis voelt op het podium, en hoe door hem de spanning meteen wegvalt.

Bright legt uit, samen met community maker Utrecht Esther van der Hoeven, hoe de avond gaat verlopen. Nadat de matching heeft plaatsgevonden, zullen meerdere jongeren gaan zingen, zullen er verhalen worden verteld en is er natuurlijk ruimte om te dansen. Een jongere uit het azc in Utrecht neemt zijn plek achter de dj booth al in. En ook van de matching zelf wordt een feestje gemaakt. Per coach of maatje wordt omgeroepen welke jongere bij hen hoort, waarna zij na luid applaus van de menigte naar voren komen om kennis te maken. Opluchting is te zien op de gezichten van de jongeren; nu wordt het traject nog meer concreet. Student Journalistiek Marleen Stoker: ‘Ik had het gevoel dat het echt een emotioneel moment was voor de jongeren. Zo van: “Nu mag ik het land waar ik ben eindelijk betreden”.’ Ze vervolgt waarom het ook zo bijzonder is voor de vrijwilligers: ‘Je komt normaal gesproken niet in aanraking met vluchtelingen. Het is zo leuk om ze te zien in deze ontspannen situatie.’

Tamim is oud deelnemer van het Traject Ondernemen in je Eigen Toekomst uit het asielzoekerscentrum Oude Pekela. Hij spreekt de jonge mensen aan door hen te vertellen dat vanuit zijn ervaring, vandaag één van de mooiste dagen van hun leven zal worden. Tamim: Today, you are going to meet someone who can help you with your future.  Eén van de jongeren kijkt naar de optredens die volgen en praat wat met de mensen om hem heen. Zijn Nederlands is vlekkeloos, is hij hier als vrijwilliger? Maatje misschien? Hij lacht; hij woont al een paar jaar in Nederland, en het gaat inderdaad heel goed met de taal. Zijn coach en maatje konden vanavond niet aanwezig zijn, maar hij gaat ze volgende week ontmoeten. Op de vraag op wat voor coach en maatje hij hoopt, antwoordt hij dat hun achtergrond hem niet uitmaakt. Hij vindt het al hartstikke fijn dat New Dutch Connections hem dit traject aanbiedt en hoopt dat zij hem kunnen helpen zijn droom te bereiken: automonteur worden.

Wil je als bedrijf, school of instantie het traject in Utrecht steunen en, net als onze coaches en maatjes, de jongeren helpen hun droom te bereiken? Neem dan contact op via info@newdutchconnections.nl.