Matchingsdiner. “Ik wil alles van jou leren: succes met werken, succes in de liefde.”

De 16-jarige Yurub kan haar oren niet geloven, als ze aan het einde van het matchingsdiner hoort wat het beroep van haar coach Rhonda is. “Waarom vertel je me nu pas dat je purser bent? Mijn grootste droom is om stewardess te worden. Kan jij me daar bij helpen?” Coach Rhonda is vooral onder de indruk van de leergierigheid en de mondigheid van haar Somalische coachee. “Ik had verwacht een verlegen meisje te treffen. Het tegendeel is waar.” Yurub – haar naam bekent Europa (mooie naam voor een stewardess) – brengt haar leergierigheid prachtig onder woorden tegen Rhonda. “Ik wil alles van jou leren. Succes met werken, succes in de liefde. Ik wil dat mijn hele leven succesvol wordt.”

Het is één van de vele mooie verhalen, die je tegenkomt tijdens het Matchingsdiner in cultuurhuis Stefanus in de Utrechtse wijk Overvecht. Aan het begin van de avond zijn veel jongeren nog wat gespannen. Aan wie zullen ze deze avond gekoppeld worden? De Syrische Ahmat – die zich voor de avond prachtig in pak heeft gestoken – kan de spanning haast niet meer aan. “Ik hoop dat ik aan een vrouw gekoppeld word. Ik denk dat een vrouw mij veel kan leren. En misschien kunnen we samen gaan winkelen. Ik wil kleding –of autohandelaar worden.”

Binnen zijn de tafels al feestelijk gedekt en zorgen Bright Richards, Esther van der Hoeven en de muzikanten Oleg Fateev en Simone Jo voor een warm welkom. Als Simone alle aanwezigen uitnodigt voor een gezamenlijke bodypercussie sessie is er niemand die het af laat weten. “Voor het maken van muziek is een instrument niet nodig. Wij zijn zelf het instrument.” En zo staat iedereen te stampen, te klappen en op de knieën te slaan. De energie die daarvan uitgaat is aanstekelijk. Als Bright de aanwezigen vervolgens nog voorstelt aan een vluchteling uit Joegoslavië, die het inmiddels heeft geschopt tot portfoliomanager bij de Belastingdienst is de toon van de avond gezet. Deze man heeft een belangrijke boodschap voor de jongeren. ‘Onderschat jezelf niet. Met je slimheid kun je heel ver komen! Maar vooral met heel hard werken!’

Coach Bob wil juist ook van de jongeren leren. ‘Ik denk dat ze mij veel kunnen leren over een voor mij onbekende wereld. Vanavond werd ik al verrast door hoe ik door ze verwelkomd werd. Ze zijn zo hartelijk, stappen meteen op je af en spreken je aan met u. Bijzonder om te ervaren!” Voor Bob was er deze avond nog een verrassing. Hij kreeg van een Somalische jongere een zak met samosas. ‘Ik had ‘m al eerder op een training ontmoet. Hij vertelde me over het eten uit zijn land. Ik zei tegen hem dat ik er honger van kreeg. Met als gevolg dat hij zijn moeder gevraagd  heeft om samosas voor mij te bakken. Erg bijzonder!’

De ‘stewardessen’ Yurub en Rhonda zijn ondertussen al volop plannen aan het maken. ‘Klopt het dat je als stewardess minstens 1 meter 56 moet zijn? ‘Je moet minimaal 1 meter 60 zestig zijn. ‘Gelukkig, ik ben 1.63.’ Rhonda gaat onderzoeken of ze Yurub binnenkort mee kan nemen naar het Luchtvaart College in de buurt van Schiphol. Yurub loopt stralend het cultuurhuis uit, waar net een paar coaches wegfietsen. “Het viel eigenlijk best mee hé! Hij heeft wel vier keer afscheid van me genomen.”