Liveblog: Hare Majesteit Koningin Máxima bij New Dutch Connections

Maxima-Appeltjes-bezoek1

Een dag vol met feestelijke gebeurtenissen: vandaag vindt op de Baak op landgoed de Horst de talentenmarkt, de co-creatie sessie en het Toekomstdiner voor de jongeren in Overberg plaats! Volg hier het liveblog en geniet met ons mee van deze mooie activiteiten.

11 juni: De jongeren uit Overberg hebben op dinsdagavond het podium. Zij vertellen ieder vurig over hun toekomstdromen, aan staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff, aan onze speciale gast Foppe de Haan, en natuurlijk vooral: aan de meer dan tweehonderd mensen die het Toekomstdiner hebben bezocht.

Het hele team van NDC is nog aan het nagenieten van de optredens en de prachtige speeches van de jongeren die voor een aantal emotionele momenten zorgden. Wij zijn trots!

Subsidie

15.30: Tijd voor een pauze. Om 17.00 uur wordt het Toekomstdiner voor de jongeren uit het azc in Overberg afgetrapt door niemand minder dan Foppe de Haan en staatssecretaris Klaas Dijkhoff!

15.00: het is tijd voor de co-creatie sessie. In deze sessie nemen zzp’ers, ondernemers, medewerkers van NDC en coaches en hun coachees (de jongeren) deel in verschillende groepen. Zij brainstormen samen over het verloop van de ToekomstAcademie: een duurzame voorziening van het traject ‘Ondernemen in je Eigen Toekomst’. Iedere groep is divers. In de groep die geleid wordt door Marieke zitten onder meer een acteur, meerdere zzp’ers, iemand uit het bedrijfsleven en een vertegenwoordiger van de stichting ‘Buddy to Buddy’. Gevraagd wordt om steekwoorden te geven. Waar denk je aan bij ‘Toekomstacademie’? Woorden komen naar voren als ‘maatwerk’ en ‘Nederlands leren’. Siriki, een van de alumni van het empowermenttraject, geeft aan dat hij een focus op praktijkervaring wil zien en graag duurzame contacten wil leggen.

In de afsluiting van de co-creatie worden voorbeelden uit de verschillende groepen uitgelicht. Een van de gasten brengt naar voren vaker zo’n sessie te willen bijwonen; het uitwisselen van ideeën zorgt voor motivatie en inspiratie.

12.15: Verrassingsbezoek Máxima En nu mag het hoge woord eruit: Hare Majesteit Koningin Máxima is bij New Dutch Connections langs geweest! Zij werd rondgeleid door Bright en Margriet en bleef bij iedere talentenhoek staan om een praatje te maken met de deelnemers van het traject ‘Ondernemen in je Eigen Toekomst’ en de alumni. Terwijl zij geamuseerd stond te praten met de jongeren, bereidde performer Betrand zijn optreden vast voor. Zo dadelijk zou hij voor al het publiek, én Koningin Máxima zijn rap-, zang- en danstalent laten zien! Was hij zenuwachtig? Betrand: ‘When I was doing the “oefening”, I was nervous, but now I’m not.” Over Koningin Máxima zei hij: ‘She is very social. From where I come from, you only see the first lady or a queen on national tv. And she’s here, at New Dutch Connections! They spread universal love.

Maxima-Appeltjes-bezoek3

10.45: Het is een echte netwerkborrel! Bezoekers lopen rond en knopen gesprekjes aan met de jongeren, begeleid door een van de medewerkers van New Dutch Connections. Een van de bezoekers vraagt geïnteresseerd aan een jongere in de dienstverlenende sector waarom zij graag bij een bank wil werken; hij zit zelf ook in het bankwezen. Alle interesse levert stralende jongeren op.

10.30: Het programma wordt geopend door Bright O. Richards en Margriet Stuurman, artistiek en zakelijk leider van New Dutch Connections, en Esther van der Hoeven, Community Maker. Zij heten het publiek welkom en leggen de gang van zaken uit over de eerste activiteit van de dag: de Talentenmarkt. Jonge asielzoekers, zowel huidige deelnemers als alumni, uit Overberg, Drachten, Utrecht en Amersfoort laten hun talenten zien in verschillende hoeken die zijn opgezet in de ruimte. Van een designhoek, tot ICT, techniek en dienstverlening; alle sectoren worden gerepresenteerd!

Maxima-Appeltjes-bezoek4

Foto’s: Bart Homburg / Oranje Fonds