Kleurrijke muurschildering verbindt en verfraait

‘Ik hou van de handen die de wereld dragen. Dat zijn wij…’ Een reactie van een wijkbewoner in Utrecht Overvecht, die de nieuwe kleurrijke muurschildering aan de Falklanddreef kwam bezichtigen. Jonge vluchtelingen – verbonden aan New Dutch Connections – werkten zaterdag 20 mei de hele dag aan dit kunstwerk. Veel buurtbewoners kwamen langs om te kijken en een praatje te maken. Ook wethouder Kees Diepeveen kwam persoonlijk poolshoogte nemen. Het resultaat van de dag was niet alleen een prachtige muur, maar ook de verbinding tussen al deze mensen. En daar was het ook om te doen. Het schilderen van de muur maakt namelijk deel uit van het wereldwijde project Let’s Colour Walls of Connection met als doel mensen via muren met elkaar te verbinden.

– Door Annemieke Krikke –

Fotografie: Gijs Bakker

De schilders waren jongeren die een of meer modules volgen aan de ToekomstAcademie Utrecht van New Dutch Connections. Deze organisatie inspireert en motiveert (ex)asielzoekers om in zichzelf en hun talenten te geloven en anderen te betrekken bij het realiseren van hun toekomstdromen. Het ontwerp voor de muur bestond uit een wereldbol die staat voor de 105 nationaliteiten die in de buurt wonen. Met daaromheen verschillende vertalingen van het woord ‘vrede’.  De jongeren hadden dit concept in twee voorbereidende sessie met elkaar uitgewerkt, daarbij geholpen door kunstenaar Connie Vissers, die ook het schilderen begeleidde.

Fotografie: Gijs Bakker

Kinderen uit de buurt maakten ondertussen op straat de mooiste kunstwerken met stoepkrijt, vouwden beesten van ballonnen, speelden Twister en sprongen op het springkussen. En dan kon er ook nog djembé gespeeld worden. De buurt reageerde enthousiast op de muurschildering.  Een buurtbewoonster schreef de volgende dag op Facebook: ‘ik woon om de hoek en het was zo’n toffe verrassing toen ik thuis kwam gisteren. Supergaaf! Kleurrijk in uitvoering en concept.’

Onder het motto ‘Let’s Colour Walls of Connection’ schilderen AkzoNobel en Masterpeace, een wereldwijde vredesbeweging, 100 muren in meer dan 40 landen.

 

Fotografie: Gijs Bakker