Janki Klokker-Vos

[blue_box]
“Voor mij voelt het als een heel bijzondere ervaring, waardevol, het is een verrijking. Ik heb het met veel plezier gedaan, werd geïnspireerd doordat hij zo gemotiveerd was, dit gaf energie. We hebben samen een heel fijn traject gehad en dit ook meerdere malen naar elkaar uitgesproken. Hij is opgebloeid en durft meer te tonen van al datgene wat hij in zich heeft. Ik heb een heel mooi mens leren kennen en ben onder de indruk van de kracht en wijsheid die hij heeft, en dat in deze situatie. Zijn geloof is heel belangrijk en we hadden ook daar bijzondere gesprekken over. Van tevoren was de doelgroep  nieuw voor mij, maar ondertussen heb ik er goede ervaring mee opgedaan. Het was meer dan de moeite waard.”
[/blue_box]

Naam: Janki Klokker-Vos
Geboortedatum: 13 december 1955
Beroep in dagelijkse leven: regioconsulent Landelijk Cliëntenforum Jeugdzorg (sinds begin 2013 werkzoekend)
Coach van een asielzoeker sinds maart 2014

Ik vond het traject OIET een bijzonder en heel goed initiatief (uitgaan van eigen kracht van jongeren) en wilde daar graag mijn steentje aan bijdragen. De doelgroep was nieuw voor mij maar sprak mij aan, ik was er geïnteresseerd en nieuwsgierig naar. Het was na de jeugdzorg weer iets nieuws voor mij. En ik had genoeg tijd omdat ik werkzoekend was. Via een informatieavond van NDC bij Henk Jansen in Zuidbroek, docent Academie voor Counseling en Coaching kwam ik in aanraking met OIET. Arianthe, Arwin en Liesbeth [medewerkers/betrokkenen van NDC ] verzorgden deze informatieavond.

Over de coachee en de begeleiding
Ik ben met mijn coachee in gesprek gegaan over wat hij wil, kan en wat hem drijft. In eerste instantie ging het om voetballen. Maar al snel bleek dat hij water-engineer wil worden. We hebben beide mogelijkheden verkend. Door iemand vanuit mijn netwerk in te zetten (werkzaam bij FC Heerenveen) heeft de jongere die ik begeleid een rondleiding gehad bij FC Heerenveen (hij voetbalt zelf ook en weet ontzettend veel van voetbalclubs en spelers). Ook zag hij toen het elftal trainen en heeft hij de voetbalwedstrijd Heerenveen-Utrecht gevolgd. Daarnaast hebben we gebeld naar het Wetterskip Fryslan met de vraag of er in de buurt van Drachten een mogelijkheid was om in contact te komen met ‘waterbeheer’. We konden terecht en zijn naar de rioolwaterzuivering in Drachten gereden. Hier is mijn coachee in gesprek gekomen, heeft een week later een rondleiding gekregen en als resultaat hiervan staat er begin augustus een stageweek voor hem gepland.

Daarnaast zijn we op zoek geweest naar een opleiding. Al googlend naar een geschikte opleiding is contact gezocht met de MBO opleiding Life Sciences in Leeuwarden.  Hij is van daaruit een dag mee geweest op veldonderzoek in Noord-Holland. Hij vond het heel spannend want deze keer ging ik niet mee en hij moest alleen vanuit Drachten naar Leeuwarden. Hij heeft toen zelf een oplossing gevonden en gevraagd of zijn vriend mee mocht en dat was oké. Super. Weer een drempel genomen.

Verder zag ik via internet dat er een open dag gehouden zou worden bij Vitens (drinkwaterbedrijf in Friesland) in Oldeholtpade. Daar zijn we naar toe geweest en hij was heel geïnteresseerd, stelde veel vragen en zei halverwege heel enthousiast: “this is my future, here I’m gonna work!”

Ook heb ik mijn coachee kunnen ondersteunen en begeleiden tijdens zijn bezoeken aan de IND en zijn advocaat en had goed contact met zijn jeugdbeschermer van Nidos.

Dus samengevat bestaat de manier van ondersteunen uit: het op weg helpen door op internet te zoeken, vragen wat hij wil, aangeven welke mogelijkheden er zijn, contacten leggen en onderhouden (netwerken) en overal waar we naar toe gingen zoveel mogelijk hem zelf het woord laten doen. De jongere die ik begeleidde is heel leergierig, heeft een heel brede belangstelling, is opmerkzaam. Dit maakte het erg leuk om te zien hoe hij genoot. Hij heeft dan ook een grote ontwikkeling doorgemaakt. Hij werd minder bescheiden, onzeker en verlegen. Hij stelde vragen tijdens rondleidingen enz. Hij heeft humor. Hij is meer open geworden; de presentatie tijdens de talentenmarkt was hier een voorbeeld van. Het werk van de trainers en zijn theatermaatje heeft vruchten afgeworpen. Een zichtbaar verschil is bijvoorbeeld ook dat hij begint te leren om tijdens een gesprek de andere persoon aan te kijken.

Tussen mij en mijn coachee was er wederzijds respect en vertrouwen en er was vanaf het begin een ‘klik’. We bouwden een erg goede band, met vertrouwen en respect en humor.