Gasunie leert vluchtelingen programmeren

Vorige week is de training ‘Programmeren met Python’ gestart bij Gasunie in Groningen. Tijdens deze training krijgen vijfentwintig jonge vluchtelingen uit het noorden van het land tien weken lang programmeerlessen van gastdocenten van Gasunie en partnerbedrijf Accenture.

Er waren twee bussen nodig om alle enthousiaste jongeren bij Gasunie te krijgen. Woensdag 24 januari zijn vijfentwintig jongeren van de ToekomstAcademie begonnen aan de leermodule ‘Programmeren met Python’. Tijdens de training krijgen de jongeren tien weken lang wekelijks les in deze programmeertaal en wordt er naar een eindpresentatie gewerkt.

‘ De eerste les was vooral nog informatief. Er werd verteld over Gasunie en aan het eind hebben we de eerste les gehad. De docenten vertelden ons stap voor stap hoe we het makkelijkst kunnen leren programmeren. De manier hoe ze het overbrengen is toegankelijk voor iedereen. Het was heel erg leuk om bij Gasunie  te mogen zijn en mee te doen met de cursus. We hebben een mooi team met allemaal gezellige en een gemotiveerde mensen!’

– Narek Khatchyan, deelnemer module

 

Het initiatief is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Gasunie, Accenture en de ToekomstAcademie van stichting New Dutch Connections. Gasunie werd geïnspireerd door partnerbedrijf Accenture, dat vorig jaar al tweemaal de training succesvol organiseerde in Amsterdam. De jongeren zijn allen in de leeftijd van 18-30 jaar en komen uit opvangcentra in het hele noorden van het land, zoals Burgum en Emmen. Tijdens de module worden zij gekoppeld aan een coach en een maatje, die hen ondersteunen op professioneel en sociaal vlak. De module wordt feestelijk afgesloten tijdens een eindmanifestatie, waarbij de jongeren tonen wat zij hebben geleerd.

 

“Het is super om te zien hoe gemotiveerd deze jongeren zijn en aan de slag gaan om wat te leren voor hun toekomst”, aldus Douwe Hooijenga, programmamanager bij New Dutch Connections.
New Dutch Connections inspireert jonge vluchtelingen in zichzelf te geloven en betrekt andere partijen bij het realiseren van hun toekomstdromen. Dit gebeurt o.a. door het opzetten van steeds meer ToekomstAcademies door het hele land, waarbij samen met het bedrijfsleven leermodules van circa drie maanden aangeboden worden in verschillende sectoren. Jonge vluchtelingen doen tijdens deze lessen onmisbare professionele kennis, vaardigheden, ervaringen en connecties op binnen de sector waarin ze zich willen ontwikkelen. Hiernaast worden ze gekoppeld aan een coach en een maatje die hen ondersteunen.