‘Wie wil wat en waarom kan hij dat niet?’

Naast het empowerment-traject ‘Ondernemen In Je Eigen Toekomst’, organiseert New Dutch Connections workshops om talent en interesses van (ex)asielzoekers te ontwikkelen. Videoproducent Joeri Calis (Calisproducties) geeft met veel toewijding de populaire filmworkshop. Calis is al 7 jaar actief in het vak en leert jongeren uit o.a. Syrië en Eritrea in verschillende sessies de kneepjes van het vak: vloggen, monteren, interviewen, acteren en natuurlijk filmen en produceren.

Door Nathalie van Regenmortel

In een mix van Engels en Nederlands legt Calis de jongeren uit hoe ze img-20160915-wa0006-1de komende weken samen aan zes producties voor een wedstrijd gaan werken. De jongeren worden enthousiast van Calis’ 90 seconde-durende visitekaartje: ‘Het is van belang zo veel mogelijk verschillende moeilijke shots te laten zien in zo min mogelijk tijd. Zo laat je zien wat je in huis hebt als moviemaker.’ Filmen speelt de hele dag door zijn hoofd, dus de keuzes kunnen soms zwaar zijn.

Uitleg over montageprogramma’s, mediaplatforms, tripods, camera’s, en andere belangrijke tools is belangrijk om goed in een team te kunnen werken. ‘Je moet weten hoe een camera werkt, zodat je weet hoe je als acteur met de cameraman in haimg-20160913-wa0006-1rmonie bent. Als je als acteur eenmaal doorhebt hoe de rest van het productieteam functioneert, wordt het filmproces makkelijker en professioneler’, aldus Calis. Naast kennis over de tools, is het geheim van Hollywood volgens Calis het antwoord op slechts één simpele vraag: ‘Wie wil wat en waarom kan hij dat niet?’ Deze typische verhaallijn werkt voor iedere film en zorgt ervoor dat mensen makkelijke keuzes kunnen maken voor hun plot.

img-20160919-wa0002-3Aan het eind van de workshop geeft Calis de jongeren nog een gouden tip: ‘Het beste dat je kunt doen, is gewoon beginnen. Alles fout doen, is namelijk ook een les. Het slechtste dat je kunt doen is niets. Daar leer je helemaal niets van.’

Wil je ook (ex)asielzoekers stimuleren om hun kwaliteiten en talenten verder te ontdekken en workshops geven of leermeester worden? Meld je dan aan bij de ToekomstAcademie van New Dutch Connections via info(at)newdutchconnections.nl