Lees hier het interview met Rhodia Maas, directeur van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) en mede-initiatiefneemster van het samenwerkingsproject ‘Werken bij de Overheid’ tussen stichting New Dutch Connections en het ministerie van BZK.
“Ik vind het belangrijk dat we als overheid laten zien dat onze zorg voor jonge vluchtelingen niet ophoudt bij onze formele taken en verantwoordelijkheden rond de huisvesting van statushouders. Maar dat we ons ook betrokken voelen bij de daadwerkelijke integratie en het vinden van werk.”
‘Werken bij de Overheid’ is een samenwerkingsproject tussen Stichting New Dutch Connections (NDC) en het ministerie van BZK. NDC inspireert jonge vluchtelingen in zichzelf te geloven en betrekt andere partijen bij hun talentontwikkeling voor economische zelfredzaamheid. Circa 20 jonge vluchtelingen hebben de afgelopen drie maanden diverse trainingen gekregen over werken bij het ministerie van BZK. Ook zijn de deelnemers gekoppeld aan een coach (werkzaam bij BZK) en een maatje (student Ergotherapie). Woensdag 20 december 2017 is de feestelijke slotbijeenkomst.
We hebben een half uurtje weten te bemachtigen in de drukke agenda van Rhodia en daarin vertelt ze zeer enthousiast en kordaat wat haar bewogen heeft voor dit project. “Tot hun 18e worden jonge vluchtelingen ‘gepamperd’ en geholpen, maar daarna moeten ze het zelf uitzoeken. Die kloof is erg groot. Ik ben er voor om mensen in hun kracht te zetten en te zorgen dat ze de regie over hun eigen leven nemen. En daar kunnen deze jongeren wel wat hulp bij gebruiken. Vanuit mijn vorige functie kende ik de projecten van New Dutch Connections en ik wilde zoiets ook graag bij BZK gaan doen. Gelukkig was collega Wendy Sutherland, directeur Concernondersteuning, onmiddellijk enthousiast.”
Plekje veroveren
“Het is belangrijk dat jonge vluchtelingen hun eigen verantwoordelijkheid leren nemen en een plekje kunnen veroveren in onze samenleving. Als Rijksoverheid moeten we ons realiseren dat we daar ook een rol in hebben. Ik zie hierin een voorbeeldfunctie van BZK voor de rest van de overheid en ben dan ook enorm trots dat wij als eerste ministerie dit project hebben gedaan”, zegt Rhodia lachend. “In een periode van 13 weken volgden de jonge vluchtelingen trainingen bij ons en kregen ze een RvIG-medewerker als persoonlijke coach. Zelf heb ik één van de trainingen gegeven, die ging over wat de overheid en de ministeries allemaal doen. Zo zijn we met de jongeren op bezoek geweest bij onder andere de Tweede Kamer en enkele ministeries. In het land van herkomst is de overheid meestal iets waar jongeren bang voor zijn. Ze waren dus enorm verbaasd dat ze zo dicht bij het ministerie van Defensie konden komen.”
Moedig
“Wat ik ontzettend leuk vond, was het enorme enthousiasme en de leergierigheid van de jongeren, dat ze vol in het proces zitten. Ook de openheid en kwetsbaarheid die ze toonden, raakten me. Ik herinner me een training rond soft skills waarbij ze leerden hoe zich voor te stellen en om te gaan met collega’s in Nederland. Dat is best ingewikkeld voor ze en het vraagt moed om dan voor een groep te gaan staan en te zeggen dat je het even niet weet”.
Potentie
“Er was veel enthousiasme bij onze medewerkers voor het project, dat vind ik heel positief. Het gaf ook een beetje reuring in de organisatie en daar hou ik wel van. Bovendien hebben we als BZK de doelgroep en hun potentie nu veel beter in beeld gekregen. Hopelijk hebben we wat ‘angst voor de overheid’ weg kunnen halen bij deze jongeren en gaan zij ook op overheidsfuncties solliciteren. We hebben ze immers nog hard nodig in de toekomst. Ik hoop in ieder geval van harte dat de jonge vluchtelingen hun spirit en power vast weten te houden, wat hun weg hierna ook zal zijn.”
Op de hoogte blijven?
Benieuwd naar de ervaringen met dit project van een vluchteling, medewerkers van BZK en een medewerker van New Dutch Connections? Bekijk dan komende week de miniportretjes op de Facebookpagina @minBZK.
Tekst: Renata van Wijck
Bron: https://magazines.rijksoverheid.nl/bzk/blikopbzk/2017/13/hart-en-ziel-rhodia-maas