Een terugblik op 2013

Bij de start van een nieuw jaar hoort ook terugblikken op het afgelopen jaar. Dat doet New Dutch Connections met gepaste trots! In 2013 werd de voorstelling As I Left My Father’s House maar liefst zestig keer opgevoerd in scholen, kerken en moskeeën door het hele land; namen circa 65 Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers op vier verschillende locaties deel aan het empowermenttraject Ondernemen in je Eigen Toekomst; en leidde het binnenhalen van het Vluchtelingenfonds tot een ongekende groei binnen NDC. We blikken terug op dit fantastische jaar door enkele highlights aan te stippen.

As I Left My Father’s House

In augustus 2010 werd de voorstelling As I Left My Father’s House (AILMF) voor het eerst vertoond. Sindsdien is het prijswinnende toneelstuk 160 keer opgevoerd in alle windstreken van het land. Gedurende het jaar 2013 werd AILMFH maar liefst zestig keer ten uitvoer gebracht tijdens bijeenkomsten in scholen, kerken en moskeeën. Zo kon u luisteren naar de ontroerende verhalen van en in gesprek gaan met acteurs en migranten in de Dominicuskerk in Amsterdam, de Ulumoskee in Zwolle, de Ontmoetingskerk in Eindhoven, de Remonstrantse Kerk in Groningen, het Humanity House in Den Haag en vele andere bijzondere plekken in Nederland. De Nederlandse pers heeft dit jaar veel aandacht besteed aan de voorstelling die in 2011 de Compassieprijs won. Zo was initiatiefnemer Bright O. Richards te gast bij Omrop Fryslân en maakte AT5 een videoverslag van de Moskee & Kerkloop.

Ondernemen in je Eigen Toekomst

Het empowermenttraject Ondernemen in je Eigen Toekomst (OIET) is in 2013 ook uitgegroeid tot een enorm succes. Het afgelopen jaar heeft OIET zich gericht op Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers (AMA’s) en hen op drie locaties (Oude Pekela, Assen, Drachten) en ex-AMA’s  uit Eindhoven geholpen bij het herontdekken van hun kwaliteiten en talenten. Met behulp van toegewijde coaches en maatjes hebben de asielzoekersjongeren de mogelijkheid gekregen om zich te richten op hun toekomstdroom. Zo zette Amir een fotoproject op waarmee hij de jongeren uit het asielzoekerscentrum in Oude Pekela een gezicht geeft, zong Helena Nieuwe Nederlanders en Betrokken Burgers toe tijdens de evenementen van NDC met de tekst ‘No matter what you take from me, you can’t take away my dignity’ en kreeg Traore de kans om zijn droom te verwezenlijken door middel van een werkervaringsplek als automonteur in een Groningse garage. Bovendien worden (ex-)AMA’s sinds dit jaar ook in Eindhoven bijgestaan door betrokken individuen die de asielzoekersjongeren helpen bij het verwezenlijken van hun toekomstdromen. Van de elf jongeren die aan dit empowermenttraject zijn begonnen, hebben zeven hun talenten gepresenteerd tijdens de eindmanifestatie in december.

New Connections Day

Naast de successen van de voorstelling AILMFH en het empowermenttraject OIET deed NDC het ook goed op de New Connections Day: een ontroerende en hoopgevende dag waar interreligieuze dialoog centraal stond. In de Domkerk in Utrecht gingen bezoekers dieper in op de vraag ‘Wat beweegt mij om het goede te doen?’. Aan het eind van de dag vatte publiciste Karen Armstrong de New Connections Day samen met de inspirerende woorden: ‘Don’t tolerate, appreciate’; een gouden regel waar alle connectors naar streven.

Eindmanifestaties

Een ander hoogtepunt waren de eindmanifestaties op 26 en 27 november in Groningen en Den Haag. Tijdens deze dagen gingen televisiepersoonlijkheid Jan Mulder, comedian/presentator Jörgen Raymann en staatssecretaris Fred Teeven in gesprek met asielzoekersjongeren uit Oude Pekela en Drachten die in de zes maanden daarvoor het empowermenttraject OIET hebben gevolgd. De jongeren kregen op deze manier de kans om aan bekende en onbekende Nederlanders te laten zien wat zij allemaal in petto hebben. Het resultaat: een inspirerende dag vol muzikale optredens, ontroerende presentaties en prikkelende paneldiscussies. Lees de verslagen in het Dagblad van het Noorden of op onze website voor meer informatie over deze eindmanifestaties. Ook kunt u luisteren naar de interviews met Bright O. Richards op Radio 1 en Radio Noord.

De toekomst van New Dutch Connections

Dankzij de steun van het Europees Vluchtelingenfonds die in 2013 bezegeld is, heeft NDC nieuwe mensen kunnen aantrekken en zijn we verzekerd dat we in 2014 wederom een aantal trajecten kunnen uitvoeren.  De stichting is gegroeid tot 8 werknemers, 12 stagiaires en 85 vrijwilligers, die met frisse kracht ook in 2014 zich zullen inzetten voor de missie van NDC: het wegnemen van onverschilligheid over en angst voor de multiculturele en multireligieuze samenleving, en zijn daarom onmisbaar voor de toekomst van NDC. Wij kijken uit naar onze ontmoeting in het nieuwe jaar!