Een ontdekkingstocht door Arcadis

foto-2-arcadis

Gekoppeld aan het empowermenttraject ‘Ondernemen in je Eigen Toekomst’ (OIET) hebben zes jonge asielzoekers, vier maatjes en de communitymaker van Amersfoort de werkplek van één van onze coaches bezocht. Ze zijn naar Arcadis geweest, een advies-, ontwerp-, projectmanagement en ingenieursorganisatie die oplossingen levert op de gebieden van infrastructuur, water, milieu en gebouwen.

Het empowermenttraject wil ervoor zorgen dat de jongeren in contact komen met de vakgebieden waar hun toekomstdromen liggen. De interesses van deze jongeren lagen, onder anderen, op het gebied van architectuur, civiele techniek en International Business. Het bezoek bij Arcadis was de perfecte gelegenheid om meer te weten te komen over het bedrijfsleven. Wij willen jullie graag iets meer laten weten over deze succesvolle dag!

De dag is begonnen met een toelichting van verschillende werkzaamheden die bij Arcadis verricht worden. Daarnaast heeft Jasper, die werkzaam is bij Arcadis, veel verteld over zijn project in Haïti. Een indrukwekkend project waarin de sediment en afvalproblematieken in Haïti werden besproken. De workshop werd afgesloten met een tip van Jasper voor de jongeren: ‘Hou vast aan je dromen! Er komt wellicht een dag dat je deze dromen uit kunt laten komen!’.

In de middag is er een workshop gegeven door de architect Tom, die de jongeren en de maatjes meer over zijn vak vertelde. De enthousiaste jongeren waren zeer geïnteresseerd om meer te weten te komen over architectuur. Wat houdt het vakgebied precies in? Wie heeft de Eiffeltoren gebouwd?, waren enkele vragen die door de jongeren werden gesteld. Daarnaast mochten de jongeren praktisch aan de slag, waarbij ze een brug moesten tekenen over een vierbaansweg en een brug over meerdere sporen. Daarna is er gekeken hoe de tekeningen toegepast konden worden in de praktijk. ‘Architectuur is praten met plaatjes’, aldus Tom.

De laatste workshop was een stoomcursus solliciteren, die uiteraard perfect aansluit bij het empowermenttraject OIET waar de jongeren aan deelnemen. In deze workshop heeft Ruth de do’s en don’ts van solliciteren besproken. Hoe kan je het best antwoord geven op de lastige vragen tijdens een sollicitatie? Hoe kan je het best iets over jezelf vertellen? Om hier een goed antwoord op te geven kun je aan de ‘elevator pitch’ denken.

Wie je bent, wat je belangrijk vindt en je goede eigenschappen moeten kort en bondig verteld worden, omdat wanneer je in een lift staat met iemand, maar ongeveer veertig seconden de tijd hebt om te laten zien wie je bent. Dit geldt ook tijdens een sollicitatie. Het is ook belangrijk om ongeveer vijf goede eigenschappen van jezelf op te kunnen noemen. Dit waren uiteraard wijze tips die de jongeren mee konden nemen in hun toekomstige sollicitaties!

Hiernaast werd er verteld dat het belangrijk is dat een cv er netjes uitziet en dat het gebruik van een up-to-date LinkedIn profiel zeer nuttig kan zijn! De dag werd afgesloten met het maken van een professionele foto. Dit kunnen de jongeren goed gebruiken voor op een cv of op LinkedIn. Het is zonder twijfel een productieve en leerzame middag voor hen geweest.

De jongeren die mee hebben gedaan aan deze dag, hebben een stap voortgezet in zijn persoonlijke ontwikkeling en in de ontwikkeling van zijn eigen talenten!