“Dit is belangrijk voor je toekomst. Daar moet je serieus over zijn.”

Met het idee dat hij kon gaan acteren in een theatergroep, werd Ahmet, negentien jaar, getipt om mee te doen aan de ToekomstAcademie. “Iemand vertelde mij dat ze op zoek waren naar een acteur, maar het bleek om dit programma te gaan. Toen dacht ik: dat is ook goed!” Nu, twee maanden later, is Ahmet de gelukkige die aan twee (in plaats van een) maatjes is gekoppeld en een coach. We vragen hem naar zijn ervaringen en toekomstdromen.

Tekst: Doenja Abel

Geen theatergroep, maar wel twee maatjes en een coach! Hoe bevalt het?
“Ik ben heel tevreden met mijn maatjes, Yvonne en Alen. Iedere vrijdag spreken we af en gaan we iets leuks doen: bij iemand thuis koken, een wandeling maken of films kijken. Van alles eigenlijk. We zijn ook al een keer samen naar een open dag van een opleiding gegaan, om te kijken of dat wat voor mij is. Met mijn coach heb ik nog niet zo vaak afgesproken, maar we hebben het al wel gehad over wat ik wil worden en welke opleiding ik wil doen.”

Welke opleiding wil je graag doen?
“De opleiding Handel. Ik wil graag handelaar in kleding worden. Dat deed ik ook al toen ik in Egypte zat, en dat zou ik graag weer willen doen in Nederland. Wat ik daarvoor moet doen? Vooral heel hard studeren! Ik weet dat ik hard moet werken, studeren en stage lopen. Niets komt zomaar naar me toe, ik moet altijd mijn best blijven doen. En mijn coach en maatjes kunnen mij daar wel bij helpen. Binnenkort gaan we bijvoorbeeld een filmpje maken in een kledingwinkel. Zo kan ik alvast zien hoe het werkt in zo’n winkel.”

Is dat je droom, kledinghandelaar worden?

Ahmet kijkt verrast als ik de vraag stel, en antwoordt resoluut: “Nee, dat is niet mijn droom, het lijkt me gewoon leuk om te doen. Ik zou later natuurlijk graag in een groot bedrijf willen werken en een goed salaris verdienen, maar mijn droom is vooral om terug te gaan naar Syrië. Ik mis mijn land, mijn cultuur.

Na een lange reis, ben ik nu bijna twee jaar in Nederland. Met mijn familie moest ik in zes maanden tijd vijf keer van het ene asielzoekerscentrum naar het andere verhuizen. Ik heb heel Nederland al gezien, heel de wereld zelfs. Nu hebben we gelukkig wel een huis en wonen we allemaal bij elkaar.”

Je volgt nu ook wekelijks trainingen binnen de ToekomstAcademie. Wat vind je daarvan?

Ahmet reageert lachend: “Soms zijn de trainingen wel vervelend! Laatst moesten we dat liedje ‘hoofd, schouder, knie en teen’ zingen en dansen. Daarna moesten we dat liedje ook in andere talen zingen. Moeilijk was dat! Ik heb wel geleerd tijdens de trainingen dat ik zelf actief moet zijn, dingen moet doen, met mensen moet praten. Mijn coach en maatjes kunnen mij wel helpen, maar niet met alles: ik moet zelf ook gemotiveerd zijn.

Ik heb tegen sommige vrienden van mij gezegd dat ze dit ook moeten doen, want hier word je geholpen met je opleiding en gaan ze met je mee naar open dagen. Dit is belangrijk voor je toekomst. Daar moet je serieus over zijn.”

Op 3 maart gaan we meer van jou en je toekomstplannen zien in  je eigen filmpje!

Ja, spannend is dat. We gaan filmen in een kledingwinkel, maar ik vind het wel lastig. Ik weet dat ik iets met handel wil doen, maar verder is er nog zoveel dat ik niet weet. Ik denk dat het stap voor stap moet gaan. Eerst dit filmpje,  straks beginnen met een opleiding en als ik daarna ook stage ga lopen, dan komt dat wel.”

Wil je meer weten over de talenten en toekomstdromen van Ahmet of een van de andere deelnemers? Kom op donderdag 3 maart naar de Premiere van de Toekomstdromen in het Zimihc Theater Stefanus. Meer informatie vind je hier!