Blog Maatje: ‘Waarom lukt het ons niet om dit probleem op te lossen?’

iana hilhorst blog 1

Een week geleden vertrok maatje Iana Hilhorst voor een reis naar Griekenland, Libanon, Jordanië en Turkije. ‘Ik wil daar met open blik kijken wat ik voor vluchtelingen kan betekenen.’ Op dat moment had Iana net een traject binnen de ToekomstAcademie Utrecht achter de rug, waarin ze intensief optrok met Marwan die droomt van een leven als fysiotherapeut.

Griekenland
Iana wil onderzoeken of ze nog meer kan doen en reist daarom de komende weken naar verschillende landen om te zien wat ze kan betekenen. Wij volgen haar op haar reis. Te beginnen in Griekenland.

‘Terwijl ik hier rondloop kan ik maar niet begrijpen hoe het mogelijk is dat wij in een van rijkste continenten niet in staat zijn om te zorgen voor de mensen die de afgelopen maanden gevlucht zijn voor oorlog en geweld. Waarom lukt het ons dan niet om dit probleem, nu ongeveer 54.000 vluchtelingen in Griekenland, op een menswaardige en humane manier op te lossen?’

Eerste blog
In haar eerste blog ‘Not in my backyard’ schrijft Iana over haar ervaringen in Griekenland. Onder meer over de ontmoeting met Ali en zijn hele gezin in het onofficiële kamp Eidomeni: ‘‘Ik wil alleen weten wat er gaat gebeuren, we begrijpen dat de grens niet meer open gaat, maar we hebben geen idee waar we heen moeten.’ Tegenover mij zit Ali met zijn hele gezin. We zitten in een tent, de plek die de Syrische familie de afgelopen twee en een halve maand ‘thuis’ noemt.

Eidomeni
Het onofficiële kamp in Eidomeni zit vol met dit soort families. Naar schatting 10.000 vluchtelingen. Macedonië heeft begin maart de grens afgesloten om te voorkomen dat vluchtelingen doorreizen naar het Noorden. Deze mensen zitten nu dus vast in Griekenland. De aanblik van het kamp zal mening mens choqueren. Duizenden tentjes, dicht op elkaar en zonder enig overzicht. Eigenlijk doet het een beetje denken aan een festival camping, alleen ontbreekt de gezellige sfeer en de vrolijkheid. Het regent in ieder geval niet meer.

Zorgen
Vrijwilligers in Eidomeni maken zich zorgen over de situatie. De onrust neemt toe, er zijn vaak kleine ruzies. Soms komen er mensen om spullen te doneren. Dit is goed bedoeld maar als het niet op de goede manier wordt uitgedeeld ontstaan er gevechten. Mannen en vrouwen moeten altijd een aparte rij vormen, samen gaat het niet goed. Spanningen in het kamp vinden hun oorzaak bij het uitdelen van goederen of in de rij voor het eten. De plekken waar het eten te halen is, zijn niet goed verdeeld over het kamp, zo kan het zijn dat de ene helft van het kamp voorzien is terwijl de andere helft niks heeft kunnen krijgen. Daarnaast ontstaan er spanningen tussen verschillende nationaliteiten, dit loopt soms zo hoog op dat er gevechten ontstaan.

Lees het hele verhaal op blog van Iana.  Binnenkort meer over de reis van Iana. Ze is nu onderweg naar Libanon.

Meer over Iana en haar ervaringen bij NDC:

Ik wil daar met open blik bekijken wat ik voor vluchtelingen kan betekenen
Filmpremiere Toekomstdromen: geen standaardriedeltje