De bijzondere vriendschap van Abdul en Annelou

Deze week verscheen in het clubblad van het Utrechtsch Studenten Corps en UVSV het verhaal over de bijzondere vriendschap van Abdul en Annelou. 

De afgelopen jaren is het aantal vluchtelingen in Nederland aanzienlijk gestegen. Veel merken wij zelf hier echter niet van, en slechts enkele van ons komen weleens in contact met de (veelal) jongeren die hier in het AZC verblijven. Hoewel de jongeren in een ACZ het niet per definitie slecht hebben, hebben zij in beginsel veel minder kansen dan een reguliere jongeren. Vele van deze jongeren zijn ongelooflijk ambitieus en dromen ervan niet alleen deel te nemen aan de Nederlandse maatschappij, maar ook veel te leren van de Nederlandse cultuur en gebruiken. Vaak sluiten er op dit gebied voor deze jongeren veel deuren op basis van hun achtergrond.

‘NDC is een ongelofelijk fijne plek’

Wij spraken met Abdul en Annelou. Abdul is een vluchteling uit Afghanistan en woont sinds begin dit jaar in Nederland op het AZC. Sinds april wordt hij begeleid door Annelou in het ontdekken van de Nederlandse cultuur en in het ontwikkelen van zichzelf. Abdul en Annelou zijn bij elkaar gekomen via New Dutch Connections (NDC), een organisatie die vluchtelingen helpt in het ontwikkelen van zichzelf en het op weg helpen binnen de Nederlandse maatschappij. NDC organiseert tal van avonden om de jongeren uit de AZC te krijgen om zo met nieuwe mensen in contact te komen. “Een ongelooflijke fijne plek”, zo omschrijft Abdul NDC. “Ik leer er niet alleen ongelooflijk veel mensen kennen, maar het helpt mij ook erg goed op weg in het leren over de Nederlandse cultuur”.

Bijzondere vriendschap

Abdul en Annelou hebben elkaar ontmoet via het ‘maatjessysteem’ van New Dutch Connections. Hierin worden jonge vluchtelingen aan leeftijdsgenoten gekoppeld om simpelweg een leuke tijd met elkaar te hebben, elkaar te leren hoe jongeren in hun cultuur leven en wat zij in hun vrije tijd doen. Maar bovenal om elkaar verder te ontwikkelen. “In het begin keken we heel erg naar hoe Abdul zijn opleiding in kon gaan richten”, zo vertelt Annelou over hun samenwerking, “We zijn veel gaan wandelen om elkaar beter te leren kennen en gingen al snel op zoek naar plekken waar Abdul kon gaan schaken”. Ondertussen ontstaat er een lichte twinkeling in Abduls ogen wanneer wij hem vertellen van ons eigen USS&B Lasker. “Waar ik hem help met zijn Nederlands, leert hij mij woordjes Farsi en vertelt hij mij veel over de politieke situatie in zijn thuisland”. Wanneer wij Annelou hoorden praten over haar vriendschap met Abdul voelden we heel goed hoe bijzonder hun samenwerking is. Annelou geniet er zichtbaar veel van om van de achtergrond van Abdul te leren en hem verder op weg te helpen in zijn ambities. Maar vooral Abduls kant is erg bijzonder. Hij vertelt ons dat op het AZC eigenlijk heel weinig te beleven is. De jongeren om hem heen verliezen alle vreugde door de verveling waarin zij terecht komen. Maar door New Dutch Connections wordt hij uit deze sleur getrokken. Elke maandag is de open avond van NDC en is iedereen welkom, vluchteling of niet, om een hapje te komen eten. “Vrijwel elke maandag kom ik hier eten, dat is ongelooflijk leuk. Vaak wordt er iets voor ons georganiseerd. Ik probeer altijd veel andere jongens uit het AZC mee te nemen, en ze te laten zien hoe leuk het hier is”, zo vertelt Abdul met een grote glimlach op zijn gezicht.

Veel dank aan Rector et Senatus Veteranorum, het Bestuur, Annelou & Abdul