“Alles begint met de liefde”

matching-amersfoort2Verslag van de matchingsbijeenkomst Amersfoort (8 december 2014)
Het wijkcentrum de Witte Vlinder is voor een paar uur gevuld met mensen van allerlei komaf. Er hangt een feestelijke sfeer. Flarden van verschillende talen en geurige gerechten trekken over. De matchingsbijeenkomst in Amersfoort is van start gegaan. De jongeren uit het AZC hebben gekookt, de magen zijn gevuld en de matchinggesprekken kunnen beginnen.

matching-amersfoort1Of twee mensen bij elkaar passen hangt van veel variabelen af. Dit keer is gekozen voor een andere aanpak. De ‘matching‘ zal plaatsvinden in drie rondes. Eerst wordt de jongere voorgesteld aan een coach die volgens New Dutch Connections een juiste kandidaat lijkt. Daarna gaat de coach in gesprek met een andere jongere van zijn of haar keuze en in ronde drie worden de rollen omgedraaid en kan de jongere in gesprek met de coach van zijn of haar keuze.

De uitkomst is verassend en intens. Hoewel de van te voren bedachte match vaak uitkomt, zijn er ook grote verassingen. “Je zou zelfs kunnen spreken van liefde tussen mensen”, zegt Willeke Colenbrander die het project in Amersfoort begeleid. “Erg mooi om te zien dat afkomst, beroep of leeftijd er niet meer toe doet en zoals Bright zegt: Alles begint met de liefde!”

Dit empowermenttraject is ontwikkeld door Bright Richards om jonge asielzoekers (15 – 25 jaar) weer in zichzelf te laten geloven en hun talenten te laten ontwikkelen, onder begeleiding van een coach uit het bedrijfsleven.

Dit traject in Amersfoort duurt tot medio maart 2015. Tegelijkertijd is er in Utrecht eenzelfde project gestart met asielzoekersjongeren uit het AZC in Utrecht.

Foto’s: Rick Sorensen