Eindpresentatie ACHTTIEN ism Het Zuidelijk Toneel, Tilburg

Voor Nederlandse jongeren is het een feest om achttien te worden. Je bent officieel volwassen, je mag drinken, autorijden, stemmen. Kortom, je bent vrij. Maar wat betekent achttien worden wanneer je als vluchteling hierheen bent gekomen? Het is het moment dat alles anders wordt, alles opnieuw onzeker. De doelgroep van New Dutch Connections bestaat momenteel voor een groot deel uit jongeren onder 18 jaar, met en zonder verblijfsvergunning. Wanneer zij een verblijfsstatus hebben gekregen, wonen zij tot hun 18e levensjaar in huizen van Nidos (de landelijke voogdij-instantie). Nidos kampt met het probleem dat jongeren lastig te activeren zijn en vaak in depressies vallen, met soms tienerzwangerschappen en zelfs zelfmoord tot gevolg. Daar komt nog bij dat zodra de jongeren 18 jaar worden en geen verblijfsvergunning hebben, zij soms letterlijk op straat komen te staan. De relatieve bescherming die een minderjarig vluchteling geniet, houdt plots op. Een mogelijke terugkeer naar het land van herkomst hangt als een zwaard van Damocles boven het hoofd.

18 Eritrese jongeren onder de achttien jaar uit Roosendaal en Breda kwamen afgelopen 3 maanden bijeen. Trainers van New Dutch Connections en theatermakers via Het Zuidelijk Toneel leerden de jongeren hun verhaal vertellen op het podium. Ook leerden ze over de Nederlandse gewoontes en gebruiken; hoe stel je jezelf voor in Nederland? Wat vertel je of kun je een ander vragen? Dit oefenden ze met elkaar en met hun maatje; een Nederlandse jongere van dezelfde leeftijd.

Kom kennismaken met deze jonge nieuwkomers, hun verhalen en wordt deelgenoot van hun toekomstdromen.

Als je wil komen kijken, meld je hier aan of stuur een mailtje naar aanmelden@newdutchconnections.nl. Wees er snel bij want er zijn een beperkt aantal plaatsen.

New Dutch Connections inspireert jonge vluchtelingen in zichzelf te geloven en betrekt andere partijen bij het realiseren van hun toekomstdromen, zodat ze hun talenten kunnen inzetten in de maatschappij. Dit gebeurt o.a. door het opzetten van steeds meer ToekomstAcademies door het hele land.