‘Het voelt niet als vrijwilligerswerk’

Lennart (23) uit Rotterdam helpt anderen maar al te graag. Zo heeft hij al vrijwilligerswerk gedaan in een weeshuis en is hij sinds maart het maatje van Danial uit Iran. Wij vroegen Lennart hoe het is om met een jonge vluchteling op te trekken?

 

Is het belangrijk dat jonge vluchtelingen een maatje hebben?

‘Het is mooi om te zien dat jonge vluchtelingen in Nederland worden opgevangen. Ik denk dat de mensen hier goed terecht zijn gekomen. De woningen in het AZC zagen er goed uit en ik merkte ook goede connecties tussen de bewoners. Dat vond ik heel mooi om te zien. Maar de connecties buiten het AZC zijn minstens zo belangrijk, anders kun je een land niet leren kennen. ‘

 

Wat verwachtte je van je rol als maatje?

‘Bij New Dutch Connections verwachtte ik iemand echt te kunnen helpen en niet alleen te hoeven helpen met de taal. Ik wil iemand zich in Nederland laten thuis voelen, een andere cultuur leren kennen, een plan maken voor de toekomst en helpen een leven op te bouwen.’

 

Je werd maatje van Danial. Hoe was jullie eerste ontmoeting?

‘We ontmoetten elkaar tijdens het matchingsevent in Theater Rotterdam. Danial spreekt vloeiend Engels, hierdoor kunnen we goed met elkaar communiceren. Vanaf toen lag alles open en konden we samen bepalen wanneer we elkaar zagen en wat we dan gingen doen. Deze vrijheid laat het niet meer voelen als vrijwilligerswerk.’

 

Vrijwilligerswerk met veel vrijheid, dat klinkt goed. Wat hebben jullie al ondernomen?

‘Na mijn studie in Delft verhuisde ik naar Rotterdam. Ik kende Rotterdam nauwelijks, maar nu wel. Danial en ik hebben hebben veel toeristische plekken bezocht, zoals de Kubuswoningen, de Euromast en we zijn naar een buurtfestival gegaan. Inmiddels kennen we elkaar heel goed en ontdekken we veel overeenkomsten. We houden allebei van goed eten en dezelfde muziek. Binnenkort gaan we samen naar een technofestival!’

 

Wat heb jij geleerd van deze ervaring?

‘Voor mij was het ook een hele leuke manier om Rotterdam te leren kennen. Ik zie de stad nu zelf ook. En ik heb er goede vriend bij, die mij nieuwe inzichten geeft. Door hem kan ik me beter inleven en weet ik hoe het is om in een nieuw land op te groeien. We hebben het ook vaak over de verschillen en overeenkomsten tussen de Iraanse en Nederlandse cultuur. Er zijn heel veel overeenkomsten eigenlijk! Iedereen hecht bijvoorbeeld waarde aan een goede vriendschap.’

 

Zou je anderen aanraden om vrijwilliger te worden bij New Dutch Connections?

‘Ja! Het is goed geregeld bij NDC en er is veel tijd beschikbaar voor vragen. Er worden ook intervisies geregeld met andere vrijwilligers. Hier kun je al je vragen stellen en met andere vrijwilligers ervaringen delen.’

 

Ook maatje worden van een vluchteling? Meld je aan via vrijwilligers@newdutchconnections.nl

 

Dit vind je misschien ook leuk...