Future Citizens tijdens de Open Dag van Pahud

Tijdens de openingsdag op 25 maart hebben we een voorproefje van ons programma laten zien met een voorstelling van Future Citizens, waarin we het verhaal vertelden van Shwan. Shwan vluchtte op 9-jarige leeftijd uit Irak naar Syrië. Na 3 jaar kwam Shwan in Nederland terecht. Om precies te zijn in Overvecht waar Shwan jarenlang werkte als Leefomgeving Adviseur bij woningcorporatie Portaal. Waar hij veel betekent voor de inwoners en ook in de samenwerking met onder andere het bedrijfsleven in Samen voor Overvecht. Hij groeide daar verder op en onze voorstelling vertelt over hoe juist zijn ervaringen met en in Overvecht hem veel heeft gebracht in het vinden van zijn plek in Nederland. Inmiddels werkt hij voor een andere woningbouwcorporatie in Overvecht. Hij kan als ex-vluchteling,  inwoner en werkzaam in de wijk als geen ander de verschillende perspectieven belichten.

We hadden bijzonder publiek tijdens de eerste voorstelling van de dag. Burgemeester Sharon Dijksma en wethouder Rachel Streefland waren erbij, maar ook de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Eric van der Burg en de directeur van het COA, Milo Schoenmaker. Zij kwamen een kijkje nemen in het nieuwe opvangcentrum Pahud waarin we met Plan Einstein partners samenwerken om nieuwkomers een goed perspectief te bieden en samen met bewoners uit de wijk te werken aan hun toekomst. Ook bewoners van de Pahud, zowel nieuwkomers als de jongeren die er wonen en wijkbewoners waren bij de voorstelling. Na de voorstelling wisselden we uit hoe het verhaal van Shwan inspireert en ook herkenning en erkenning oproept. Iedereen was enthousiast en geraakt en het leverde veel mooie reacties op.

Heel fijn en bijzonder was dat ook Shwan er zelf was met zijn vader en zijn persoonlijke toevoeging kon geven aan de voorstelling. Ook Marscha, zijn ‘ontdekker’ bij Portaal was er om haar belevenissen te delen en anderen te inspireren met de wijze waarop zij vanuit Portaal zijn talent zag en Shwan zo’n passende functie bood.

Naar aanleiding van de voorstelling en de open dag op Pahud hebben we weer mooie nieuwe contacten opgedaan in Utrecht en speciaal in Overvecht. Bewoners van de wijk weten ons te vinden en veel bewoners van Pahud gaan de komende tijd met een van onze programma’s meedoen. En ook zijn we in gesprek met nieuwe partners  die we op de open dag ontmoet hebben en waarmee we weer verder kunnen gaan bouwen aan het verbinden van nieuwkomers met bedrijven en organisaties om het netwerk en de kans op een baan te vergroten voor de bewoners van Pahud en de andere opvangcentra. st

Shwan:  “Ik ben een klankbord voor veel mensen in Overvecht.” Een wijk waar ik jaren heb gewoond en veel mensen heb geholpen met bijvoorbeeld subsidies en problemen met hun huis. Ik ben er voor hen en dat vind ik mooi.”

Dit vind je misschien ook leuk...