Blog Layla – Samen eten 2

Inloopavond Oog in Al - 4 juni 2018
Door: Layla Nakhli

Het is weer maandagmiddag wat betekent dat er weer heerlijk gekookt en gegeten gaat worden in Park Oog in Al. Dit keer eten we gewokte groenten met aardappeltjes uit de oven en vlees. Van tevoren worden de huisregels nog even kort besproken, waarna er een groepje studenten en deelnemers de keuken induikt. Enthousiast gaan ze aan de gang met het koken en worden de taken verdeeld. Omdat het heerlijk weer was, werden de tafels en stoelen buiten gezet. Steeds meer mensen kwamen binnen druppelen. Zoals ook op de andere maandagen, werd het eten geserveerd in warmhoud schalen en kon je als een soort lopend buffet je eten opgeschept krijgen. Iedereen liep langs met een bord en bestek om vervolgens het heerlijk bereide eten gezamenlijk op te eten.

Ik raakte aan de praat met Sayed. Sayed is 45 jaar en komt uit Afghanistan, daar was hij 25 jaar lang kleermaker. Hij maakte kleren voor zowel mannen en vrouwen maar, vertelde hij, “Voor vrouwen maakte ik wel meer kleding”. In het dagelijks leven hier in Nederland is Sayed veel vrij en wandelt hij geregeld met vrienden. Ook vertelde hij dat hij een jaar in Winterswijk heeft gewoond voordat hij naar Utrecht kwam. Nu woont hij sinds kort in Utrecht, “Hier wil ik graag blijven wonen, Utrecht is fijn!”. Omdat Sayed nog aan het wachten is op zijn status doet hij nu vrijwilligerswerk om zo toch een beetje bezig te zijn. “Als ik bezig ben heb ik een beetje afleiding en hoef ik niet zoveel na te denken”.

Het raakte mij om te zien hoe gepassioneerd Sayed vertelde over zijn werk als kleermaker in Afghanistan en zijn toekomstdromen voor Nederland. Je ziet aan alles dat zijn passie het maken van kleren is en dat hij niets liever doet. Het liefst wil hij zijn werk ook hier in Nederland weer kunnen uitoefenen. “Als ik straks mijn status heb wil ik het liefst mijn eigen kleermakerswinkel in Utrecht beginnen”. Omdat hij nu vrienden heeft gemaakt in Utrecht wilt hij het liefst dichtbij zijn vrienden blijven wonen en straks ook werken. Opvallende verschillen met Nederland en Afghanistan. “Afghanistan is heel verschillend vergeleken met Nederland. In Nederland zijn veel aardige mensen en in Afghanistan is iedereen altijd boos”.

Ik vroeg Sayed naar zijn lievelingseten. “Rijst met vlees, rozijnen en wortel. Qabli heet het, dat vind ik echt heerlijk!” “Dat eten we dan volgende week”, roept kok Hamed. Benieuwd naar hoe het er volgende week aan toe gaat als Hamed Qabil gaat klaarmaken? Lees dan mijn volgende blog!

Dit vind je misschien ook leuk...