As I Left My Father’s House

As I Left My Father’s House is op waarheid gebaseerd toneelstuk met vluchtverhalen van eerste en tweede generatie migranten, waarbij geput wordt uit verhalen van de grote profeten uit drie religies. Het doel van de voorstelling is om verbondenheid tussen mensen met verschillende achtergronden te realiseren.

‘Niet de verschillen maar de overeenkomsten tussen mensen en hun diepste overtuiging worden zo daadwerkelijk inzichtelijk gemaakt’. – Bright O. Richards

NDC speelt de voorstelling sinds 2010 en heeft het stuk sindsdien al circa 300 keer opgevoerd. Zeven jaar na de première is de voorstelling nog steeds populair en druk bezocht. NDC wist hiermee een publiek van al meer dan 30 duizend bezoekers te bereiken op vlakke vloertheaters, in synagogen, moskeeën, gemeentehuizen en asielzoekerscentra.

Over de voorstelling
As I Left My Father’s House is een theatrale uitnodiging aan mensen die bezig zijn met zingeving, persoonlijke ontwikkeling en geloof. De verhalen in de voorstelling gaan over mensen die huis en haard moeten verlaten door agressie, armoede of oorlog. Zij slaan een onbekende weg in vol onzekerheid en gevaar. Verhalen uit de Bijbel, de Koran en de Tenach mengen zich met persoonlijke geschiedenissen en overwegingen van vluchtelingen. Het gevaar, de anarchie, de hidjra en de pijn van verlies komen aan de orde. Evenals de eenzaamheid van het niet weten wat de volgende stap is en waarheen deze gezet moet worden. Maar aan de andere zijde wacht het begin van vernieuwing en de kracht van Liefde.

Voorstelling-AnnavanKooij

Confrontatie
De voorstelling biedt onvermijdelijk een confrontatie met ieders eigen overtuiging, plus reflectie op jezelf en de ‘vreemde ander’. Een belangrijke uitdaging van de voorstelling is het doorbreken van isolatie en het scheppen van een nieuwe basis voor vertrouwen en dialoog. Doordat in de voorstelling teksten worden gebruikt uit Joodse, Christelijke en Islamitische tradities, is het stuk voor verschillende religieuze groepen erg herkenbaar en familiair.

‘Nederland staat voor ons voor vrijheid en openheid. De afgelopen jaren constateren wij echter een verharding in de maatschappij. De verschillen tussen bevolkingsgroepen worden benadrukt en groepen worden tegenover elkaar geplaatst. De interculturele dialoog, voor zover die plaatsvindt, wordt daardoor beïnvloed. Wij willen een tegengeluid laten horen ten aanzien van deze ontwikkelingen. Voor de meeste nieuwkomers is religie nog steeds een natuurlijk bestanddeel van hun leven, iets dat hen overeind hield, en overeind houdt in nieuwe omstandigheden. Onze aanpak sluit hier op aan. Het haalt de positieve krachten van de verschillende tradities naar voren, om van daar uit te werken aan nieuw elan.’- Bright Richards

Compassieprijs
In 2011 won NDC met AILMFH de Compassieprijs, uitgegeven door het (voormalige) Mozeshuis in Amsterdam. Uit het juryrapport:

“Bright O. Richards ontvangt de CompassiePrijs 2011 in het domein kunst en cultuur. De jury kent deze prijs toe omdat zij het belangrijk vindt dat in het huidige klimaat over vluchtelingen en migranten ook andere geluiden klinken, namelijk over de kracht van deze mensen die onze samenleving nieuwe impulsen kunnen geven. Met zijn toneelstuk ‘As I Left My Father’s House’ laat Bright O. Richards zien dat een dialoog tussen mensen met verschillende achtergronden mogelijk is.”

In Dagblad Trouw hierover:

“De interculturele dialoog loopt vaak stuk op pijn. Met zijn toneelstuk ‘As I Left My Father’s House’ wil hij (Bright Richards) stilstaan bij de pijn van vluchtelingen om zo herkenning en toenadering tot stand te brengen onder de toeschouwers.”

Duur voorstelling
De voorstelling zelf duurt 1 uur en 20 minuten. Standaard wordt er direct voor de voorstelling
een welkomstwoord van circa 10 minuten gepland. Direct na de voorstelling is er een
nagesprek van ongeveer 30 minuten. Het gehele programma duurt daarmee minimaal 2 uur. Bekijk hieronder ook de video van de voorstelling:

 

Wanneer en waar speelt As I Left My Father’s House?